Сателитът на Google с първи снимки

Университетът в Къцтаун, Пенсилвания, е първото изображение заснето от GeoEye-1, сателитът с най-висока резолюция и спонсориран от Google. На 7 октомври по обяд близо двутонният сателит е заснел изображението по пътя си от Северния Полюс към Южния Полюс. Той е бил в орбита на 423 мили от земята и движещ се със скорост 17,000 мили в час, което е приблизително 4.5 мили в секунда. Космическият апарат на Google е способен да заснема изображения при разделителна способност от почти 41 сантиметра.
Google не е единствен собственик на GeoEye-1, Националната Геопространствена Агенция (National Geospatial Intelligence Agency), която е отговорна за анализирането на изображения отнасящи се до националната сигурност е платила половината пари за разработката на сателита, и се е съгласила да купува снимки направени от него.

Военните използват сателити с висока разделителна способност, които имат възможност да заснемат дори заглавието на вестник на земята. Едва наскоро тази технология бе предоставена на широката общественост. През 2004 бе пусната Google Earth , като първоначално изображенията бяха с лошо качество, но от началото на 2006 разделителната способност бе подобрена значително.
Въпреки че Google и NGA ще споделят сателита, Google, поради правителствени ограничения ще може да използва изображения заснети при 50-сантиметрова разделителна способност, докато военните ще се възползват от 41-сантиметровата.
Предвижда се Google и NGA да пуснат Geo-Eye 2 през 2011 или 2012. Този сателит ще има 25-сантиметрова разделителна способност.

Източник: TGDaily

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *