Нови Opteron процесори от AMD

В началото на миналата седмица AMD пуснаха на пазара Opteron 6200 и 4200 серия процесори (познати под кодовите наименования “Interlagos” и“Valencia”). Според компанията това са първите и единствени 16-ядрени x86 сървърни процесори с по-висока наситеност на ядрата. Това дава възможност за по-висока степен на скалиране и поемане на тежките многонишкови натоварвания като облачни услуги, виртуализация, HPC, база данни и бизнес приложения.
Иновативната модуларна архитектура спомага за включването на повече ядра.
Според компанията новите процесори са създадени с цел да дадат на големите фирми:
– По-добра производителност с до 84%
– Повишено ниво на мащабиране за виртуализация с до 73% повече памет широчинна лента
– По-ефикасна икономика за Облака с намаляване наполовина използваната енергия на ядро
AMD анонсира и разширението на пътната си карта за 2012 с добавянето на новата Opteron 3000 серия. AMD Opteron 3000 платформата е предназначена за пренаситени, нискоенергийни 1P Уеб хостинг/Уеб сървър и микросървърни пазари. Първите процесори ще са 4-8 ядрените „Zurich”, които се очакват през първата половина на 2012. “Zurich” са базирани на “Bulldozer” архитектурата и използват новия сокет AM3+.
Освен това AMD представи процесори за вградени сървъри предназначени за системи от висок клас при сторидж, телекомуникации и мрежова инфраструктура. Продуктите са планирани да отговорят на очакванията в този сектор за дълъг живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *