Китай налага квота за производство на редки земни метали

Технологичната индустрия е зависима от доста фактори, но напоследък е актуален един от тях, който следя с голям интерес. Става въпрос за редките земни елементи/метали, тук са включени 17 метала с широко приложение в сектори като отбрана, телекомуникации и възобновяема енергия.
Китай произвежда над 90% от световните доставки на тези метали. От страната нееднократно твърдят, че свръхдобивът причинява екологично замърсяване и не искат да плащат тази цена за задоволяване на световните нужди.
Миналата седмица стана ясно, че Китай ще ограничи добива на тези елементи до 93,800 тона за 2013, съобщи Ройтерс. Според министерството за земята и ресурсите, това е част от опит за справяне с нелицензираното производство в сектора.
Създаденият лимит е на същото ниво като през 2011, а за 2012 при липсата на квота бяха наложени лимити за всяка провинция.
Още от 2010 Китай се опитва да наложи по-стриктен контрол върху сектора, в който нерегламентираното производство, замърсяването и контрабандата процъфтяват.
САЩ, Япония и ЕС са пуснали оплакване към СТО (Световната Търговска Организация) относно опитите на Китай да контролира сектора, като според тях Пекин се опитва да използва позицията си и да повиши цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *