Ericsson: След две години броят на смартфон абонаментите ще надхвърля този на обикновените телефони

Миналата седмица беше публикуван новият Mobility Report на Ericsson.

Едно от най-интересните открития, е че за пръв път броят на активните клетъчни M2M устройства ще нарасне 3 до 4 пъти до 2019 г., от сегашните 200 милиона от края на 2013 г. Докато голяма част от клетъчните M2M устройства днес използват обикновена GSM технология, се очаква тази тенденция да се промени до 2016 г., когато 3G/4G ще представлява болшинството от активни клетъчни M2M абонаменти.

Очертава се и тенденцията, следващата година общият брой на мобилните абонаменти ще надхвърли населението на света. Мобилните абонаменти са се увеличили със 7 процента спрямо същия период миналата година, със 120 милиона нови допълнения само за първото тримесечие. Мобилният широколентов достъп също продължава да нараства и ще достигане 7,6 млрд. до края на 2019 г., представлявайки повече от 80 процента от общия брой на мобилните абонаменти.

След две години, през 2016 г., броят на смартфон абонаментите ще надхвърля този на обикновените телефони, а през 2019 г. се очаква броят на смартфон абонаментите да достигне 5,6 милиарда. В Европа броят на смартфон абонаментите ще достигне около 765 милиона през 2019 г. и по този начин ще надхвърли броя на населението на континента.

65 процента от всички телефони, продадени в първото тримесечие на 2014 г., са били смартфони. В сравнение с днес, смартфон потребителят през 2019 г. се очаква да консумира почти четири пъти повече мобилни данни на месец. Това води до прогноза за 10-кратен ръст в мобилния трафик на данни между 2013 и 2019 година.

През 2019 г. LTE покритието на населението в Европа ще бъде около 80 на сто, но в Европа ще наблюдаваме навлизане на LTE абонаментите само на 30 на сто в сравнение с 85 процента в Северна Америка през същата година. Дори в самата Европа ще има големи разлики между Западна Европа и Централна и Източна Европа. LTE покритието в Североизточна Азия се очаква да бъде 95 на сто до 2019 г., със средни нива на навлизане на LTE на континента от 45 на сто. В същата година, Китай се очаква да достигне над 700 млн. LTE абонаменти, представляващи повече от 25 на сто от общия брой абонаменти за LTE в световен мащаб.

Пълните резултати от Ericsson Mobility Report, регионалните приложенията за Европа, Североизточна Азия, Субсахарска Африка, както и от Инструмента за измерване на трафика (Traffic Exploration Tool) са достъпни на адрес: www.ericsson.com/ericsson-mobility-report

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *