Скорост на Макс

Въведената наскоро 4G LTE услуга за пренос на данни от Макс е първата по рода си у нас. Новото поколение технология дава възможност за постигане на доста по-високи скорости спрямо 3G и си съперничи с фиксирания Интернет достъп.
Първоначалните очаквания бяха, че телекомът ще предостави и гласови услуги, но изглежда в момента няма възможност за конкуренция особено имайки предвид наличието на покритие в само пет града при стартиране. Все пак Макс си оставиха вратичка и за предлагане на подобен тип услуги в бъдеще.
От няколко седмици имам възможността да тествам 4G достъпа чрез мобилен WiFi рутер и засега качеството оправдава очакваният ми. В момента телекомът предлага възможност за ползване на услугата само чрез SIM карта, но скоро потребителите ще могат да се възползват и от предложения с подобни устройства.
На първо място устройство на Huawei дава възможност освен за безжичен и за жичен пренос на данни, което означава, че можете да го свържете и към настолен компютър, посредством USB порт. Рутерът се справя добре и при свързани няколко устройства едновременно и издържа до няколко часа активност с един заряд на батерията.
Но по-важното е че до момента на местата на които използвам услугата (София) тя е с безупречно покритие и скоростите са наистина високи. В един момент успях да постигна над 9MB/s при сваляне. Реално няма разлика спрямо фиксираната ми Интернет връзка като скорост на зареждане на страници, YouTube съдържание и изтегляне на файлове.
Все пак трябва да имаме предвид, че в момента няма много потребители на услугата и ще е интересно какви са възможностите на мрежата при по-голямо натоварване. Другият интересен аспект, е че няма и обявени цени след настоящия тестов период.
От тези два фактора, както и разширяването на покритието до голяма степен ще зависи и успехът на Макс.

 

Всеки може да тества 4G LTE услугата до 30 септември срещу 10 лв. (при заявяване до 30 юни) за стартов пакет с 30GB включен трафик на максимална скорост в рамките на един календарен месец. Освен това потребителите закупили Apple iPad Cellular устройство, също до 30 юни, получават тази възможност безплатно и с ограничени до 300GB на максимална достижима скорост месечно, отново до 30 септември. 

One thought on “Скорост на Макс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *