Apple Watch – всичко което трябва да знаете

Тази седмица Apple представи няколко устройства, като ние ще се спрем на умния часовник показан от компанията.

Apple Watch няма да е с кръгла форма а правоъгълна и въвежда нова специализирана операционна система и механизъм за управление. Часовникът ще дава възможност за за изпращане и получаване на съобщения, провеждане на разговори през iPhone, а благодарение на Digital Touch дори можете да изпратите информация за сърдечния си ритъм. Освен това ще бъдат пригодени приложения за фитнес и поддържане на здравословен начин на живот. На външен вид Apple Watch ще е наличен в два размера и три различни „колекции“.

Специална ОС и Digital Crown

Моделът ще използва специална ОС с потребителски интерфейс базиран на iOS, но пригоден за по-малки устройства, подобно на Android Wear при умните часовници с Android. Този интерфейс използва Digital Crown (релефен въртящ се бутон от страни, доста подобен на характерните бутони при аналоговите часовници), начин за скрлоиране и навигиране без закриване на дисплея. Digital Crown служи още за Home бутон и дава лесен достъп до Siri.

Дисплей и производителност

Часовникът използва Retina дисплей с Force Touch, технология която различава почукването от натискането и дава възможност за по-лесен контрол. При повечето разновидности е използван единичен кристал от сапфир, а при Sport колекцията подсилено Ion-X стъкло.

В Apple Watch за първи път е въведен Taptic Engine и използва вграден говорител, които в комбинация правят възможни изцяло нов вид известия и аларми. Apple са създали собствен S1 SiP (System in Package) за минимизиране на цялата компютърна архитектура върху един чип. Възможностите на Apple Watch за свързване включват Wi-Fi 802.11b/g и Bluetooth 4.0 за връзка с iPhone.

Apple Watch ще предлага система за зареждане, която комбинира MagSafe технологията на компанията с индуктивно зареждане за бърза връзка. Засега няма информация колко време ще издържа часовникът с един заряд на батерията, но най-вероятно едва ли ще е повече от един ден.

Часовникът ще е наличен в три „колекции“ с размери 38 мм и 42 мм:

Apple Watch с полирана или черна конструкция от неръждаема стомана с избор от различни каишки
Apple Watch Sport с черна или сребриста алуминиева конструкция и Sport Band
Apple Watch Edition с 18 каратова розова или жълта конструкция с избор от ексклузивна колекция каишки

Компанията подготвя цяла гама от каишки, включващи Sport Band, Milanese Loop в гъвкава магнитна мрежеста конструкция от неръждаема стомана, Leather Loop от мека кожа, Modern Buckle от кожа с метална конструкция за захващане, кожената Classic Buckle и Link Bracelet от неръждаема стомана.

Apple Watch ще бъде предлаган с 11 опции за лицев изглед – от традиционните аналогови до нови такива като динамичното Timelapse, Astronomy с интерактивни 3D модели на земята, слънцето и планети, както и Solar, съвременна интерпретация на слънчев часовник. Часовникът може да бъде персонализиран допълнително на външен вид с добавянето на информация за предстоящи събития, фази на луната или нивата ви на активност.

Приложения и възможности

Сред основните приложения и възможности, които ще предлага часовника са Smart Replies и диктуване за бърз отговор на съобщения, Handoff за създаване на съобщения, които можете да довършите и през телефона си. При плъзгане с пръста нагоре стартирате Glances за бърза информация като настоящо местонахождение или следващо събитие. С натискане на страничния бутон отваряте Friends, изглед на любимите ви хора и възможност за бърз контакт с тях. Digital Touch дава възможност за изпращане на рисунка, звуково съобщение през Walkie Talkie и т.н.

Apple Watch въвежда и приложението Activity, което има за цел да мотивира за по-активен ден и Workout приложение за информация относно тренировките ви. Apple Watch използва вградени акселерометър, сензор за пулс, GPS и Wi-Fi от iPhone за постигане на цялостна картина на дневните ви занимания. Activity приложението измерва три отделни аспекта на движението: изгорени калории, brisk activity и колко често стоите прави през деня. Workout дава възможност за поставяне на цели при занимания като тичане, колоездене и тренировки. Съпътстващото Fitness приложение на iPhone събира данните от вашата активност и моете да разгледате детайлна история. Apple Watch от своя страна използва тази история и предлага персонални цели и ви държи мотивирани.

Разработка на приложения

Apple представи и WatchKit, нови инструменти и API за разработчици, които дават възможност за създаване на добавки и приложения. Тези възможности ще са на разположение на разработчиците по-късно през следващата година.

Кога и колко ще струва

Apple Watch ще бъде наличен в началото на 2015 с цени започващи от 349 щатски долара. Разбира се очакваме в Европа да дойде с цени започващи от 349 Евро. Часовникът ще е съвместим с iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 или iPhone 6 Plus с iOS 8.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *