MasterCard ще проучва как употребата на смартфони влияе върху пазаруването на европейците

Миналата седмица MasterCard представи Mobile Top App Index – паневропейски индекс, който ще проследява всички публично достъпни мобилни приложения за пазаруване в Европа. Индексът е създаден, за да определи най-добрите приложения за пазаруване на европейските пазари и да разкрие как потребителите използват съвременните технологии, когато пазаруват в движение.

Най-добрите мобилни приложения за пазаруване в Европа от 20 категории ще бъдат обявени на Световния мобилен конгрес (WMC) през март 2015 г. Индексът ще оцени всички мобилни приложения в 36 европейски страни.

Преди да стартира Mobile Top App Index е проведено проучване за мнението на потребителите относно начина, по който използват мобилни приложения за пазаруване в момента:

– Повече от половината от европейците със смартфони вече имат инсталирани приложения за пазаруване, но едва 56% от тях ги използват редовно. 38% от европейските смартфони притежатели казват, че възнамеряват да използват мобилни приложения за пазаруване през следващите 12 месеца.
– Най-популярните приложения за покупка са тези, които позволяват парично презареждане (top up) и помагат на потребителите да избират и купуват различно медийно съдържание. Пазаруването на модни или козметични продукти, както и билети за забавления също добива популярност. Около 30% от редовните потребители на приложения казват, че са използвали тези функции.
– Макар че безопасността остава основното притеснение, проучването разкрива, че ако потребителите установят пазаруването с приложение им спестява пари или неудобство, 60% от тях с удоволствие биха пазарували чрез мобилно приложение по-често.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *