Acer Aspire R 13 /Кратко ревю/

Широкото навлизане на хибридните устройства на пазара, както писах в началото на годината, се очакваше от доста време, но изглежда, че сега 2014/15 благодарение на технологичния напредък и тласъкът, който Intel даде на тези устройства това се случва.

Устройството с което ще ви запозная днес не е типичният 2в1 хибрид, които представляват таблет с откачаща се клавиатура. Aspire R 13 (R7-371T) е малко по-нестандартно решение.


R 13 е по-скоро гъвкав ултрабук отколкото таблет. Екранът му е прикачен към корпуса чрез специални панти, които не позволяват откачането му, но дават възможност за работа в няколко различни режима/изгледи. Технологията е наречена Ezel Aero Hinge.

Основата е направена от приятна мека на допир пластмаса, а екранът е с огледален гръб. Дизайнът на устройството е изчистен и елегантен. В комплект с R 13 получавате защитен калъф, Acer Active Pen, HDMI-VGA преходник, USB-LAN преходник и захранващ адаптер.

Моделът който преглеждаме е най-високият клас от серията и включва следните основни характеристики:

Екран: сензорен 13.3″ LED (2560 x 1440), с Corning Gorilla Glass 3
Операционна система: Windows 8.1
Процесор: Intel Core i7-4510U, 2 Ghz/2.6GHz
Видеокарта: вграден Intel HD Graphics 4400
Памет: 8 GB LPDDR3, 256 GB SSD
Свързваемост: IEEE 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth, 2 x USB 3.0, USB 2.0, HDMI, SD слот
Клавиатура с подсветка
Батерия: 4 Клетъчна, 3220 mAh Li-Ion
Размери: 343.8 x 230.35 x 17.95 мм, 1.5 кг

Цената на модела с 4GB RAM у нас е малко под 2200 лв.

Както е видно от характеристиките, моделът разполага с достатъчно мощ за ежедневните задачи. Благодарение на SSD решението, операционната система стартира почти мигновено, а влизането и излизането от режим сън става веднага.

Може би няма смисъл да споменавам, но работата с офис приложения и сърфиране в мрежата са съвсем базови задачки за този хардуер.

Екранът има своите положителни и отрицателни страни. Дисплейът предлага WQHD разделителна способност, висока яркост и добър контраст. Може би по-добро решение щеше да е използването на IPS матрица (при избор на Full HD версията, дисплейът е с IPS матрица), за постигане на по-широк ъгъл на видимост. Все пак доста от режимите на модела са за представяне и гледане на съдържание.

Освен мощният хардуер, другият основен плюс на Aspire R 13 е издръжливостта на батерията. При нормална работа можете съвсем спокойно да изкарате цял работен ден без да го зареждате. Обявените от Acer 7.5 часа издръжливост не са маркетингов трик.

Наличието на пълноразмерна клавиатура, в съчетание с гореспоменатите вече характеристики, прави R 13 високопроизводителна офис машина. Голямо удобство е и добавената мека подсветка, която помага при писане на тъмно. Единствено тъчпадът, макар и с голяма повърхност, е труден за свикване.

6 режима 

Това което отличава Aspire R 13 от болшинството предложения на пазара е възможността да го използвате в шест режима/позиции на екрана.

Разбира се най-продуктивен е режим лаптоп, в който получавате един напълно функционален преносим компютър.

Другият основен режим е таблет. При него можете да обърнете екрана и да го прилепите към клавиатурата, получавайки таблет. Разбира се все пак устройството е с 13“ екран и не е от най-удобните и леки неща за носене и работа с една ръка, но все пак имате такава опция.

Останалите режими се основават на специфичния дизайн на пантите и разположенията, в които можете да поставяте дисплея. Можете да го ползвате като палатка, като таблет със стойка, обърнат дисплей, и специфичната Ezel позиция.

За съжаление в тестовия комплект нямаше наличен дигитайзер, за да изпробвам чувствителността на екрана при подобно въвеждане.

В заключение

И така устройството е много приятно, но поради позиционирането си в премиум сегмента ще е достъпно предимно за бизнес потребители. Там е основната му мощ – висока производителност в съчетание с отлична мобилност. Лекотата и компактните размери го правят идеален за работа в движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *