Ревю: Philips 284E5QHAD

Един добър начин да подобрите производителността си е разширяването на работния плот чрез инвестирането в по-голям монитор. Това позволява използването едновременно на множество приложения без да се налага да жонглирате с тях. И все пак трябва да си подсигурите по-голямо бюро/маса, за да можете да работите от комфортна дистанция.

Днес ще ви запозная с един чудесен модел на Philips 284E5QHAD.


Нека започнем с основните характеристики:

– Дисплей: 28“ (1920 x 1080) MVA панел с W-LED подсветка
– Стандартен аспект: 16:9
– Опресняване: 6.5 ms/SmartResponse 4 ms (GtG)
– Яркост: 300 cd/m²
– Контраст: 3000:1/SmartContrast 20,000,000:1
– Ъгъл на видимост: 176º/176º
– Свързваемост: HDMI (цифров, HDCP), MHL-HDMI (цифров, HDCP), VGA, Audio (In/Out)
– Говорители 2 x 7W
– VESA монтаж (100 x 100 мм)
– Стойка: наклон -5/20 градуса
– Консумация на енергия: Включен 23.18W/Готовност 0.5W/Изкл. 0.3W
– Размери със стойка: 663 x 485 x 237 мм, 4.73 кг
– MTBF: 30,000 часа
– Стандарти и сертификати: EnergyStar 6.0, EPEAT Silver, RoHS, без олово, без живак, BSMI, CE Mark, cETLus, FCC Class B, GOST, SASO, SEMKO, TCO 6.0, TUV/ISO9241-307, WEEE
Cabinet
– Цвят: черен/лъскав
– Комплект: Philips 284E5QHAD, VGA кабел, Audio кабел, захранващ адаптер, стойка, инсталационен диск, ръководство за употреба, лента за връзване на кабелите

Монтажът на монитора е съвсем лесен и няколко минути след като сте го разопаковали вече можете да го използвате. Единственото което трябва да направите е да прикрепите стойката към тялото на монитора, което става без допълнителни инструменти.

Дизайн и функционалност

Веднага ще ви направи впечатление изчистеният и елегантен дизайн на монитора. Рамката около дисплея е доста тънка, което е характерно и за целя корпус. Единствено одебеляване има при нивото на говорителите в задната част на монитора.

Отпред освен лъскава рамка около дисплея в основата и има друга черна ивица с грапав акцент, която му придава още по-добър вид. Единственият светлинен индикатор е разположен в долния десен ъгъл на рамката и свети в приятна ненатрапчива бяла светлина. До него са гравирани икони към бутоните, които се намират под рамката. Оттук можете хардуерно да управлявате дисплея.

Отзад са разположени отворите за монтиране на стена, отворите за говорители, прикачащия механизъм към стойката и портовете. Както можете да видите по характеристиките, моделът предлага достатъчни възможности за свързване с два HDMI и един VGA порт, който дава съвместимост и с по-стари компютри.

Моделът предлага и една допълнителна полезна възможност, а именно свързването на смартфон или друго мобилно устройство чрез Mobile High Definition Link (MHL). Този интерфейс предлага директно свързване на мобилни устройства към дисплеи с висока разделителна способност. Чрез тази връзка можете да използвате монитора за гледане на съдържание от устройството си. За целта обаче ще ви е необходим специален кабел, който не е в комплект с монитора.

Захранването не е вградено в монитора, а се осъществява с външен адаптер, който е с големината на захранващ адаптер за преносим компютър.

Стойката е със съвсем опростен дизайн и възможности като предлага наклон нагоре и на долу в диапазон -5/20 градуса.

SmartControl

След като първоначално се порадвате на големия дисплей и ярката картина трябва да преминете и към настройките на дисплея.

Естествено е много по-удобно това да става чрез софтуерно решение, а не чрез натискане на бутони. Philips предлагат своя SmartControl софтуер, който можете да намерите на включения диск или през сайта на компанията. След като инсталирате драйверите за монитора и въпросния софтуер, можете изключително лесно да контролирате всички аспекти на картината.

Друга изключително полезна функционалност, която позволява софтуера е разделянето на екрана на различни зони към, които можете да „закачате“ различни прозорци. Това става чрез натискане с десен бутон на SmartControl иконата в скритите икони на Windows и избор на желаната конфигурация на екрана в Desktop Partition. След като изберете желаната конфигурация, в горния десен ъгъл на всеки отворен прозорец на приложенията можете да изберете къде да го позиционирате.

Това улеснява до голяма степен работата с множество приложения на една работна площ.

Картина и звук

Освен добрата разделителна способност от 1920 x 1080p, която може да се каже вече е стандартна, определено използваната MVA технология за дисплея е в голям плюс. Наличието на тази технология дава добри ъгли на видимост от 176/176, което е пренебрежително по-малко спрямо IPS технологията.

Мониторът е чудесен както за офис работа, така и за гледане на видеосъдържание, за което е достатъчно голям дори при гледане от средно разстояние. Трябва обаче да имате предвид, че покритието на дисплея е отразително, което не го прави подходящ при поставяне срещу източник на светлина.

Много добро впечатление правят високите нива на контраст и яркост, които предлага мониторът. Картината е чиста и представянето на цветовете също е на добро ниво.

Моделът предлага и няколко основни функционалности за настройка на картината като SmartImage Lite и TrueVision.

SmartImage Lite анализира съдържанието на картината и динамично подобрява параметри като контраст, наситеност на цветовете и гладкостта на обектите.

TrueVision технологията използва алгоритъм за тестване и настройка на монитора, която позволява постигане на по-добра картина.

Освен това в настройките има и опции за включване и изключване на SmartResponse (подобрения при видео и гейминг картина) и SmartContrast.

Мониторът идва с два вградени говорителя, които премахват необходимостта от добавянето на външни такива (при условие че имате нужда от базово озвучаване). Стерео говорителите са с мощност от по 7W и са разположени в задната част на корпуса. Разбира се не може да се очаква много по отношение на ниските тонове, но силата на звука е на добро ниво.

В заключение

Цената на монитора онлайн варира от 442 до 550 лв. Ако приемем, че можете да го вземете на цена от 440 лв. моделът определено оправдава инвестираните средства.

Макар да не е с по-високите налични вече разделителни способности и да няма по-функционална стойка, мониторът предлага достатъчно добри параметри за средния клас и може да бъде доста добро решение за домашния (или стандартен) офис. Освен това големият екран го прави добър за гледане на филми и дори гейминг, но трябва да имате поне метър разстояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *