Кратко ревю: TP-LINK Archer C9

Продуктът с който ще ви запозная днес е сред най-добрите решения на пазара в областта на домашното, а и не само, мрежово оборудване.
TP-LINK Archer C9 предоставя всичко необходимо за организирането на стабилно и надеждно мрежово обезпечение. И все пак какво точно представлява безжичният рутер на TP-LINK?

Archer C9 разполага с три външни антени с общ капацитет от 1.9Gbps. Моделът работи на две независими честоти – 5GHz и 2.4GHz, които са с капацитет съответно от 1.3Gbps и 600Mbps. Що се отнася до възможността за свързване на фиксирани устройства с кабел, то там разполагате с 4 гигабитови LAN порта.
Високата производителност на рутера е възможна благодарение на използвания 1GHz дву ядрен процесор.
Сред допълнителните плюсове на рутера са наличието на USB 2.0 и USB 3.0 портове, които предлагат възможност за свързването на външни устройства за съхранение. Beamforming технологията използвана за разпространение на сигнала позволява фокусиране на трансмисията там, където тя е най-необходима.
Дизайн
Макар дизайнът на този тип устройства да не е от голямо значение за повечето потребители, има и такива, които държат на него.
C9 е елегантен и лесно се вписва в домашния и офисен интериор. Моделът е в бял цвят със сребристи елементи и е в изправена позиция със стойка. LED светлинните индикатори са разположени в горната част на устройството и светят в мек син нюанс.

Бърз старт
Обикновено след като разопаковате новите си покупки искате веднага да можете да ги използвате. C9 може да бъде въведен в експлоатация буквално минути след като го извадите от кутията.
Освен чрез стандартните методи за настройка чрез LAN и Wi-Fi, моделът позволява настройка през мобилното приложение TP-LINK Tether, което е налично за iOS и Android, а дори в брошурата за бърза инсталация в комплекта има QR код, който директно отваря връзка за изтегляне.
Няколко стъпки след това сте готови.
Покритие
Благодарение на трите си външни антени C9 дава силен сигнал при доста добър обхват. Конкретно в моя случай моделът подава сигнал към множество устройства, жични и безжични през 1-2 стени без затруднения.
Поради ограничението на входящия сигнал до към 50-60 Mpbs, нямаше как да изпробвам пълната скорост, която може да постигне, но пък дори при това положение всички вързани устройства използваха пълния капацитет на връзката без засечки.
Освен добрата безжична свързваемост разполагате и с 4 Gigabit LAN порта за връзване на десктоп компютри и други мрежови устройства.
Двете честотни ленти позволяват теоретична скорост на трансфер до 1300Mbps на 5GHz и до 600Mbps при 2.4GHz.
Разширени възможности
Макар все повече устройства и в средния клас вече да предлагат възможност за свързване на USB устройство, все пак искам да се спра и на възможностите, които предлага това.
Благодарение на двата USB порта можете съвсем лесно да си направите локален облачен сторидж чрез свързването на допълнителни памет устройства. След като свържете дадената памет вече имате достъп до нея чрез File Explorer като отделно споделено устройство с пълна свобода на теглене и запис.
Вместо да държите филми, музика, снимки и т.н. локално на устройството си имате възможност да ги складирате на диск свързан към рутера. Наличието на USB 3.0 поддръжка е допълнителен плюс в тази насока за по-бърз трансфер.
Сред останалите възможности, които са полезни са още наличието на:
– Guest Network: специален подсигурен достъп за гости, които използват мрежата ви
– Parental Control: родителският контрол дава възможност да ограничавате Интернет достъпа за деца или служители с въвеждането на списъци и нива за достъп
– IPv6 поддръжка: рутерът поддържа Ipv6 протоколът от следващо поколение
Управление
Рутерът предлага високо ниво на управление през Уеб интерфейса за достъп. Тук можете да регулирате настройките на мрежата и предаването. Освен това имате достъп и до разширените функционалности като Guest Network, Parental Control и т.н.
Тук можете и да наблюдавате и управлявате свързаните устройства.
В общи линии получавате достъп до богата гама инструменти с които да си играете.
Отново искам да се върна към мобилното приложение чрез, което също получавате поглед върху мрежата и вързаните устройства и най-основните настройки на мрежата.
Archer C9 можете да намерите онлайн с цени започващи от около 280 лв.
Да разширим обхвата
Ако все пак обхвата предлаган от Archer C9 не ви е достатъчен, на помощ идва TP-LINK AC750 WiFi Range Extender RE200.
Устройството засилва сигнала от рутера и на двете честотни ленти в случая, но работи с всеки стандартен WiFi рутер. То ще ви е от полза при необходимост от покритие на повече стаи или етажи.

RE200 може да работи с 802.11 b/g/n и 802.11ac WiFi устройства. Свързването с рутера може да стане най-лесно чрез натискане на WPS бутона на рутера и в рамките на две минути този на самото устройство. След това можете да го разположите където прецените, стига да имате обхват на рутера и достъп до електрическата мрежа.
Достиганите скорости не са чак като тези на Archer C9 но пак са достатъчно високи – до 450 Mbps в 5GHz и 300 Mbps в 2.4GHz.
Освен за безжичен достъп, RE200 позволява и свързването чрез кабел благодарение на наличния един Ethernet порт.

Моделът можете да намерите за около 90 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *