„Топ 150 най-влиятелни българи в социалните мрежи” с противоречиво посрещане в мрежите

Една доста интересна и противоречива класация беше обявена през изминалата седмица от Дарик радио и VIVACOM.

За първи път в България беше съставена класацията „Топ 150 най-влиятелни българи в социалните мрежи”.

Веднага след обявяването на резултатите, а и още преди това в социалните мрежи се разрази доста интересна полемика относно това доколко обективна е класацията, методите на класиране и т.н.

И все пак инициативата наистина звучи амбициозно и задачата при такова начинание е трудна, имайки предвид, че всичко в нета е относително, а в пълна сила това е при влиянието. Проектът отличи по 50 най-влиятелни българи във всяка една от трите най-популярни социални мрежи у нас – Facebook, Twitter и Instagram, на базата на задълбочено проучване по предварително зададени критерии и методология.

Кристалина Георгиева, Емил Конрад и Григор Димитров са тримата най-влиятелни българи в Twitter. Димитров и Конрад заемат съответно второ и трето място и в класацията за Facebook, която се оглавява от Димитър Бербатов. Тенис звездата на България е най-влиятелният българин в Instagram.

Екипът е работил със световно утвърдени софтуерни системи за дълбоко и многопластово измерване на влиянието в социалните мрежи по определени параметри. Резултатите са формирани чрез индексиране от 1 до 100 по съответния критерий.

За формирането на класацията са използвани проучванията на компаниите: Talkwalker, Brandwatch, Simply Measured, Kred, Synthesio, Social Bakers, Klout.

За целите на проекта е формирано и жури.

Част от характеристиките на влияние на профилите, по които се ръководи журито в класацията:

1. Да са активни през последните 3 месеца.
2. Да са на реални хора, които могат да бъдат идентифицирани.
3. Да водят активни разговори в социалното пространство, да инициират теми, да предизвикват дискусии. Да не са просто разпространители на чуждо съдържание, защото за нас е важно качеството на разговорите, както и до каква степен собственото съдържание предизвиква обратна връзка.
4. Да не са пародийни профили на български политици, звезди и др.
5. Да имат реални активности в България и да са възможно най-адекватни за българския контекст. Независимо дали някои от постовете им са на чужд език.
6. Качеството е важно, не количеството. Търсихме профили, които провокират разговори, мнения и споделяне от други хора с влияние. Така например: ако един пост бъде споделен и/или коментиран от влиятелна личност, това дава по-голяма тежест от 10 други споделяния/коментари). Също така 10 споделяния от 10 различни потребители са по-важни от 10 споделяния от един и същи човек.
7. Да не са част от група, където се забелязва неестествена активност.

Цялата класация, методология и критерии, можете да откриете на официалния сайт на проучването – www.egoist.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *