Българските геймъри през погледа на Intel

Българските геймъри искат повече мощност и енергийна ефективност за своите устройства. Това показват резултатите от проучването „Профилът на българския геймър“, проведено от Intel в България сред 302 пълнолетни геймъри. Проучването беше поръчано от Intel и проведено от социологическа агенция ESTAT по-рано тази пролет.

Профилът на българския геймър е на млад, позитивен и общителен човек. Много от тях срещат нови приятели, докато играят, някои искат да превърнат гейминга в професия, а повече от половината споделят, че хобито им среща разбиране от техните семейства и приятели. Те са добре образовани. Работят в сферата на телекомуникациите, хотелиерството, търговията, строителството и др.

Най-високият процент от българските геймъри 71, 9% са на възраст между 18 и 23 години. Близо 60% от българските геймъри казват, че играят от повече от 10 години. 38% от участниците в проучването предпочитат да играят през нощта. Според проучването, мнозинството от българските геймъри са мъже 88, 4%, докато жените са 11, 6%. 31, 5% от геймърите прекарват над 5 часа на ден в игри.

74 ,8% от българските геймъри казват, че предпочитат ролеви игри Role Playing Games (RPG) а 17,9% харесват да играят стратегически игри. Любимите им игри са:

– 31,1% Dragon Age
– 20, 5% Assassins Creed
– 18, 2% League of Legends

Проучването показва, че повечето от българските геймъри предпочитат да играят на РС. Интересна тенденция е, че дългогодишните геймъри – тези които играят от над 10 години, предпочитат да играят или на РС, или на лаптоп/2 в 1 устройство. 64, 3% от геймърите, които предпочитат да играят на PC са геймъри от над 10 години. В същото време 52, 8% от геймърите, които предпочитат 2 в 1 устройства / лаптоп за игри, също са геймъри от над 10 години.

Българските геймъри проявяват голям интерес към новите технологии и 57, 9% от тях биха искали да обновят своята гейминг машина всяка година.

– 24, 2% подменят или ъпгрейдват своята гейм машина на всеки 2 години
– 23, 2% подменят или ъпгрейдват своята гейм машина по-рядко от 4 години
– 22, 2% подменят или ъпгрейдват своята гейм машина на всеки 3 години

– 57, 9% споделят, че те биха искали да подменят/ъпгрейдват своята гейм машина всяка година.
– 24, 8% коментират, че искат на подменят/ъпгрейдват своята гейм машина на всеки 2 години.

Intel посочват, че за геймърите не е нужно непременно да търсят най-мощните процесори, тъй като Intel Core i5-базираните PCта, могат лесно да задоволят нуждите за мощност и енергийна ефективност. От компанията препоръчват 2 в 1 устройства като наличните у нас

HP Pavilion X360, Lenovo Yoga 3 Pro, Toshiba SATELLITE CLICK 2 PRO P30W-B-102, Asus Transformer Book T300FA-FE004H и други.

Разбира се трябва да се има едно на ум, че за да можете да играете по-изискващите желания са си необходими доста по-добри параметри като отделна видеокарта от висок клас, по-бърза RAM и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *