SMS Audio BioSport и wearable технологиите на Intel в действие

Трябва да си призная, че това ми е първият досег с новите носими технологии, а продуктът, който разглеждам наистина е интересен, поне за спортните натури.

Той е с не много популярния у нас бранд за лайфстайл (колкото и да не ми харесва тази дума) продукти SMS Audio, зад който стои 50 Cent, и представлява жични слушалки за поставяне в ушите с IPX4 издръжливост на вода и пот с вграден сензор за отчитане на сърдечния пулс. Моделът е SMS Audio BioSport.


Разбира се има доста предложения на пазара вече, които имат подобна функционалност, но тук отличителното е че слушалките са много подобни на тези, които използвате в ежедневието и не се нуждаят от отделно захранване за работа на сензора.

За времето в което имах възможност да изпробвам слушалките, ми направиха впечатление няколко основни възможности и удобства. На първо място, макар да изглеждат неудобни и големи, слушалките пасват добре в ухото (има няколко накрайника с различни размери) и най-важното, при тичане на изпадат. Това е основен проблем при неприспособените за тази цел слушалки.

Второто от основните предимства е качеството на звука. То е на доста високо ниво, а и няма как да е по друг начин, все пак компанията производител специализира в качествени аудио решения.

И третият е wearable факторът. Моделът не изисква допълнително захранване, освен получаваното през 3.5 мм жакът, а сензорът за сърдечен пулс се активира лесно чрез превключване от режим на активен микрофон само с едно плъзгане на вградения превключвател.

И тук идва ролята на Intel, технологичното постижение е благодарение на компанията, която през последните години развива сериозно дейността си в насоката на носиите технологии, дори и само да спомена за едно от състезание в тази насока – Make it Wearable. Чрез иновациите на компанията е възможно вграждането на сензор за сърдечен пулс в компактен с размер продукт, а и най-важното, с възможност да се ползва само със захранване от стандартен 3.5 мм жак, който е наличен при болшинството смартфон устройствата.

Самият сензор се намира в конструкцията на отделните слушалки, а отчитането става посредством завършващ елемент, който е гумиран и излиза от конструкцията, но трябва да бъде поставен в ухото, както е показано в инструкцията за ползване, без това да създава дискомфорт.

SMS Audio BioSport са на пазара още от края на миналата година, но за съжаление не са лесно достъпни директно за потребители в България, ако все пак решите че си заслужава да ги имате, можете да потърсите начин.

Към момента основното функционално ограничение е необходимостта да използвате единствено RunKeeper приложението, с което е съвместимо отчитането на сърдечния ритъм, а премиум версията на приложението излиза доста солено. Можете да използвате и безплатната, но с ограничена функционалност версия. Все пак в комплект към слушалките поучавате и ваучер за 1 месец достъп до Elite услугата на RunKeeper.

Софтуерът разпознава сензора след като сте си сложили слушалките, свързали сте ги към телефона си и превключите чрез вградения в кабела плъзгач към иконката със символа за сърце. Това прекъсва използването на вградения микрофон и за да можете да провеждате разговори е необходимо да върнете превключватела в изходната позиция.

В кабела е вграден и бутон, който можете да изпозвате за приключване на разговор или управление на музиката, която слушате.

И така … за съжаление все още голяма част от wearable технологиите са доста скъпи и това важи за BioSport, които струват около 170 Евро през европейския магазин на SMS Audio.

Моделът е подходящо решение за активно спортуващите, които не искат да следят параметрите по време на тичане или др. чрез часовник или гривна, а и да се наслаждават на добър звук в компактни размери и без допълнително добавяне на захранващ елемент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *