Студенти от ТУ София демонстрират автомобил с водородна клетка по време на Европейската седмица на мобилността

Автомобилът на студентите от ТУ – София, който им спечели второ място в Shell Eco-marathon тази година, беше в центъра на програмата на първия ден от Европейската седмица на мобилността. Автомобилът използва иновативен източник на захранване с водородна горивна клетка, за да изминава максимално разстояние с минимален разход и емисии.

Отборът показа своята кола по време на церемонията по откриването на Европейската седмица на мобилността на площад „Ал. Невски“ в София пред насъбралите се посетители.

Колата, която е изцяло по конструкция и дизайн на студентите и използва водород като източник на енергия, е с аеродинамична форма.

Колата на ТУ – София, зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха  в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015. Отборът измина забележителните 215 км/ м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3.

Автомобилът на ТУ – София, ще участва още веднъж в рамките на Европейската седмица на мобилността. На 22 септември в София от 10 часа сутринта  младите таланти ще направят демонстрация на улица „Йосиф Гурко“ в частта между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *