5G мобилните абонаменти ще достигнат 150 милиона през 2021

Според представения вчера Ericsson Mobility Report през 2021 г. се очаква 5G мобилните абонаменти ще достигнат 150 милиона.

Южна Корея, Япония, Китай и САЩ ще са лидерите, според прогнозите, с най-бърз растеж при 5G абонаментите. 5G ще свързва всички типове устройства, реализирайки нови практически приложения свързани с Интернет на нещата (Internet of Things); преходът ще разкрие нови пътища за ИКТ трансформация за индустрии и сектори.

Докладът, даващ цялостно актуализиране на мобилните тенденции, разкрива значително увеличение на потреблението на мобилно видео, което повишава около шест пъти обемите на трафика през смартфон в Северна Америка и Европа (за периода 2015-2021). В Северна Америка трафикът на данни за смартфон ще нараства от 3,8 до 22 GB на месец през 2021 г.; в Западна Европа увеличението ще е от 2 до 18 GB на месец.


В момента броят на мобилните абонаменти е равен на броя хора на планетата; а през 2016 г. ще бъдат достигнати емблематичните четири милиарда потребители глобално, които използват смартфон.

Сред останалите акценти са:

– Видеото доминира в трафика на данни: Глобалният мобилен трафик на данни се очаква да нарасне десетократно до 2021 г., и видеото се очаква да генерира 70% от общия мобилен трафик през същата година.
– Континентален Китай изпреварва САЩ като най-големия LTE пазар в света: До края на 2015 г., Китай ще има 350 милиона LTE абонамента, представляващи почти 35 на сто от общия размер на LTE абонаментите в света. Районът се очаква да има 1,2 милиарда LTE абонаменти през 2021.
– Африка става все по-свързан континент: Преди пет години е имало 500 милиона мобилни абонаменти в Африка; до края на 2015 г. този брой ще се удвои до 1 милиард.
– ИКТ стимулира икономиката с ниски въглеродни емисии: ИКТ ще позволи икономии в потреблението на енергия и емисиите на парникови газове във всички други сектори на промишлеността. Общото намаление на емисиите може да бъде до 10 гигатона CO2e, което представлява около 15 на сто от световните емисии на парникови газове през 2030 г. Това е повече от сегашния въглероден отпечатък на САЩ и ЕС, взети заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *