AMD с новости около FreeSync и HDR

На 8 декември, по време на конференция на Radeon Technology Group (RTG Summit, което замества AMD Technology Summit), графичното поделение на AMD съобщи за три важни развития в технологиите за визуализация.

Еволюцията на AMD FreeSync

В началото на 2016 г. AMD ще представи поддръжка на FreeSync по HDMI интерфейс, с което ще осигури достъпен за всички гейминг с плавни изображения без накъсване и забавяне FreeSync по HDMI ще се поддържа на всички AMD APU и GPU, които вече поддържат FreeSync през DisplayPort, и AMD работи със своите партньори като LG, Samsung и Acer за доставка на дисплеи съвместими с FreeSync по HDMI. Новото развитие на технологията предлага следните предимства:

– Ценово по-достъпни монитори, 70% от които не разполагат с DisplayPort конектор;
– Външни монитори за ноутбуци с HDMI порт, които да се свързват към FreeSync-ready Radeon графични решения.

AMD също така представи първия ноутбук с валидиран AMD FreeSync панел – Lenovo Y700, който е достъпен (засега) само през Best Buy USA, на цени от $899 (крайно-клиентски цени за САЩ). Lenovo Y700 разполага с AMD FX-8800P “Carrizo” APU и Radeon R9 M380 графика, с възможност директно да работи с LCD дисплей с динамично опресняване в обхвата 40-60Hz.

AMD и партньори досега са обявили или започнали да доставят 40 модела монитори с интерфейси DisplayPort и HDMI, с което сериозно подкрепят новата технология за динамично опресняване на дисплеите AMD FreeSync.

HDR (High Dynamic Range) съвместимост

Нараства търсенето на монитори с по-високо качество на картината, и в отговор на това се развива технологията HDR, която поставя висока летва за общото качество на изображението. HDR панелите се характеризират с:

– Яркост 600-1200 cd/m2 , като индустрията си е поставила за цел постигането на 2000 cd/m2;
– Контраст със съотношение близко до чувствителността към контраст на човешкото око (SMPTE 2084);
– И препоръката за качество Rec.2020 (ITU-R Recommendation BT.2020 за UHDTV) по отношение на цветовете, за възпроизвеждане на над 1 милиард цветове с 10-битова дълбочина на цвета.

HDR дисплеите могат да се проектират с превъзходната дълбочина на черния цвят на OLED, или с живата, ярка картина на LCD. И двете технологии са подходящи за игри. Вече има селекция от телевизори, които ще бъдат на пазара през втората половина на 2016 г. Тези дисплеи ще предложат безпрецедентна точност, наситеност и яркост на цветовете и дълбовина на черното, накратко – те ще бъдат много близо до изобразяване на реалния свят.

Съществуващите Radeon R9 300 серия GPU ще бъдат съвместими с HDR дисплеите през 2016 г. за игри, докато нашите GPU поколение 2016 г. ще разширят поддръжката си за игри и филми. RTG вече работи с водещите производители на игри, за да направи възможно извеждането на HDR изображение от игрите на 2016 г. Следващата година потребителите могат да очакват още много новини по тази тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *