RaidSonic ICY BOX IB-CP101BL – охлаждаща подложка за вашия преносим компютър

Изборът на преносим компютър е свързан с редица решения и правилното преценяване на ситуацията гарантира по-продължително време, в което да ви служи пълноценно. При избора си редица от нас поставят на първо място един основен параметър, а останалите минават на второстепенен план. Например търсите висока степен на преносимост – то тогава едва ли ще изберете 17-инчова машина, или напротив подготвили сте се физически, сдобили сте се със здрава раница, и за вас на първо място е високата производителност.
Но към каквато и преносима машина да сме се насочили незначителна част от нас обръщат внимание на охлаждащата система, как е реализирана и дали, вършейки си работата охлажда компонентите достатъчно. И тогава много лесно и бързо можем да стигнем до драматичните събития свързани със стартирането на една „гореща връзка“ с нашия нов преносим компютър.
Разбира се най-добрият вариант е да избегнете подобно стечение на обстоятелствата, затова винаги проверявайте форумите за това как се представя дадена преносима машина в реални условия.
Но ако вече е късно и машината е във ваши ръце, то какво би могло да се направи…

Големият въпрос
Преди да се насочим към едно от възможните решения, нека да погледнем на темата за охлаждащите подложки по-глобално. Целта на това занимание е не да ви задържим по-дълго в нашата компания, а бъдете сигурни – на нас ни е приятно, а защото в момента, в който започнете да търсите модел ще се сблъскате с две коренно противоположни мнения за необходимостта от съществуването и още повече от притежаването на подобен „аксесоар“.
Но истината е някъде по средата, не просто защото ние никога не сме били привържениците на крайните мнения, не просто защото в повечето случаи крайностите не водят до положителен резултат, а и най-вероятно са грешни, но и защото в случая придобиването на оглаждаща подложка няма да натежи прекалено на бюджета ви, но и в същото време не може да очаквате и чудеса.

20151212_110554Дизайн и първи впечатления
Дойде моментът да се насочим и към героя на настоящия материал, а именно продуктът на RaidSonic. В модела ICY BOX IB-CP101BL, производителят е заложил като цяло на класическото изпълнение не само като дизайн, но и като използвани материали (основно е заложено на пластмаса, допълнена с алуминиева решетка, която според производителя допълнително увеличава охлаждащия ефект). Дизайнът е изчистен и без излишно усложняване. Отляво са разположени два USB порта – един за захранване на охлаждащата подложка и втори за включване на допълнителна периферия или устройства, в случай че мобилният ви компютър не е оборудван с достатъчно.
За да разнообразят стандартното изпълнение от RaidSonic са решели и и са включили LED подсвeтка в син цвят. Доколко подобна „екстра“ е необходима е доста спорен въпрос, но може би водейки се от идеята че на някои потребители подобно нещо не би им допаднало е включен и бутон за включване/ изключване.
Предвидена е и възможността за контролиране на оборотите на 200 мм перка, което става посредством разположения вляво плъзгач.

20151212_112200И за да приключим с тази част от нашето представяне ще споменем, че в задната част, дизайнерите на компанията умело са използвали формата на охлаждащата подложка и са предвидили малко отделение, в което бихте могли да слагате захранващия кабел например. Което го прави удобно хрумване при пътуване, тъй като няма да се налага да помните или търсите къде е кабелът.

Технически характеристики:
Модел: ICY BOX IB-CP101BL
Цвят: черен
Материали: алуминий, пластмаса
USB портове: 2x USB 2.0
Вентилатор: 1x 20 cm
Скорост: 400± 100 ~ 700± 10% RPM
Максимален въздушен поток: до 124,74 m3/h
Шум: < 23 dB(A)

20151212_112418На бюрото
След като се запознахме накратко с ICY BOX IB-CP101BL е време да я поставим на бюрото и да проверим как би се отразило използването й в ежедневната ни работа на тестовата ни машина. За да получим данни са сравнение се спряхме на числото три не, защото ни носи късмет, а защото разделихме теста на три основни и още толкова подетапа. Казано по-ясно замерихме температурата на дънна платка, процесор и видео карта при три различни по интензивност натоварвания без охлаждаща подложка, с референта такава (оборудвана с три 80 мм вентилатори) и героят на нашия тест. В приложената таблица, може да видите и самите резултати.
Това, което е видно на пръв поглед, че закупуването на подложка е препоръчително в повечето случаи, защото най-малкото ще „отделите“ преносимият компютър от равната повърхност на работното ви бюро, което ще подобри въздушния поток. Също така може да направим извода, че в някои случаи използването на една, но по-голяма перка е по-добро решение.

Минимално натоварване на системата /стартиран уеб браузър с 15 подпрозореца и няколко ненатоварващи фонови процеса/

Без допълнително охлаждане

Референта подложка

RaidSonic ICY BOX IB-CP101BL

Дънна платка

52°C

40°C

38°C

Ядро 1

47°C

34°C

34°C

Ядро 2

47°C

34°C

34°C

Видео карта

47 °C

37°C

37°C

Гледане на онлайн видео съдържание

Без допълнително охлаждане

Референта подложка

RaidSonic ICY BOX IB-CP101BL

Дънна платка

68°C

64°C

62°C

Ядро 1

66°C

63°C

57°C

Ядро 2

69°C

65°C

57°C

Видео карта

55°C

51°C

52°C

Гейминг /Grow Home на максимални настройки и резолюция 1680х1050/

Без допълнително охлаждане

Референта подложка

RaidSonic ICY BOX IB-CP101BL

Дънна платка

81°C

77°C

71°C

Ядро 1

78°C

74°C

66°C

Ядро 2

81°C

72°C

66°C

Видео карта

72°C

66°C

64°C

Заключение
В преносимите компютри, според своя характер, е заложена идеята за компромис. Въпреки това ние очакваме от тях да извършват най-разнообразни задачи без проблем – започвайки с работа със стандартни офис приложения, преминавайки през видеообработка и стигайки до играенето на най-съвременните и с реалистична графика игри. В същото време през последните години преносимите компютри стават все по-портативни и компактни и освен това, за да могат да стартират съвременните игри и софтуерни продукти те станаха и много по-мощни. Разполагайки с цялата тази изчислителна мощ буквално натъпкана в толкова малко пространство определено може да доведе до нежелано въздействие върху хардуера. Интензивните приложения могат да доведат до прегряване на компонентите, което гарантира негативни резултати като намаляване на производителността и още по-лошо до повреди.
Затова, без значение дали ще се спрете на модела ICY BOX IB-CP101BL на RaidSonic или на решение на друг производител, нашият съвет е изберете и използвайте охлаждаща подложка. Дори и да намалите само с няколко градуса температурата на вашите компоненти, то тяхното спестяване в дългосрочен план би могло да има положителен ефект, а именно преносимият ви компютър да ви служи по-дълго.

Екипът на TodayTech благодари на официалния представител на RaidSonic за България – Комел Софт Мултимедия ЕООД, за предоставената тестова бройка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *