Смартфоните – скритите консуматори на енергия

Мобилните телефони са се превърнали до такава степен в част от нашето ежедневие, че днес е трудно да си представим един ден без тях. Но в свят, в който на дневен ред е борбата със замърсяването и климатичните промени, не можем да не споменем за ролята на мобилните устройства и тяхното място сред енергоемките устройства. Задавали ли сте си въпроса, колко енергия потребява вашия смартфон? В наши дни ползваме далеч по-често мобилните устройства и задоволяваме нужди, които преди не осъзнавахме – вече можем да проверяваме пощата си навсякъде, да сме в досег до случващото се в реално време, да комуникираме почти безплатно с всички, независимо къде по света се намират – необходима ни е само интернет връзка и мобилно устройство. Телефоните се превърнаха в смартфони и множеството им функции допринасят за по-широката им употреба. Но колко често ползваме телефоните си – според едно изследване на TNS хората на възраст между 16 и 30 години прекарват средно по 3.2 часа пред мобилните си устройства или 1168 часа за цяла година.

Това, разбира се, обуславя повишаване на количествата електроенергия, необходими за захранването на използваните устройства. Смартфоните вече са близо 2 млрд. от всички устройства, като очакванията са до 2020 година да бъдат ползвани от 70% от световното население.

Представете си само – 2 млрд. души, прекарващи по 49 дни годишно в използване на смартфон.
Един смартфон ползва не повече от 3.5 kWh годишно. Стойността сама по себе си не е голяма – за пример едно пране на автоматична пералня изразходва средно 2.5 kWh (при 90 min. програма). Но при два милиарда потребители стойностите достигат 7 000 GWh годишно. За да добиете по-ясна представа – това е почти колкото годишното потребление на електроенергия в Албания – страна с население над 3 милиона души. Но това е само електроенергията, която потребяват устройствата. По-важно е колко електроенергия потребяват всички необходими свързани с нормалното функциониране на телефоните устройства, от клетките на мобилните оператори, осъществяващи трансфера на данни до сървърите, на които е качена информацията.

Макар и сериозни като стойност тези цифри всъщност представляват и оптимизация на енергийните разходи, които ние, като потребители правим. Все пак устройствата консумират далеч по-малко електроенергия от настолните компютри, като същевременно ни дават достъп до почти всички приложения, които искаме да ползваме. За пример, съгласно едно неотдавнашно изследване Фейсбук се оказва приложението, на което се пада най-голяма част от потребената енергия на нашите устройства, най-голям дял на трансфер на данни и най-голямо пространство за съхранение на данни спрямо останалите приложения.

Затова – докато ползвате Вашето устройство, гледайки как батерията ви намалява, мислете и за електроенергията, което вероятно ползва устройството, което предава данните до вашия смартфон. И за финал, любопитен факт – ако желаете да намалите сметката си за ток с около 14 стотинки, не оставяйте зарядното на телефона включено в контакта, ако не зареждате телефона си в този момент. Спестени 14 стотинки от вас ще допринесат за по-малко вредни емисии за всички нас.

1. http://www.statista.com/statistics/330695/number-of-smartphone-users-worldwide/

Камен Златанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *