Теленор ще въведе система за ранно предупреждение на населението за бедствия и аварии

Telenor_EWSТеленор инвестира в създаването на техническо решение за ранно предупреждение, което ще позволи на службите на Министерството на вътрешните работи своевременно да известяват населението за природни бедствия и аварии. Съответното споразумение бе подписано днес oт вицепремиера и министър на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България г-н Стайн-Ерик Велан.

Решението, което Теленор разработва в тясно сътрудничество с експертите на Министерството на вътрешните работи (МВР), ще позволи на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” да изпраща съобщения на абонатите на Теленор в засегнатите райони с предупреждения и друга полезна информация, като например известия за очаквани бедствия, необходимост от евакуация, инструкции за действие в дадена ситуация, начини за връзка с кризисни центрове и щабове и др.

Очаква се техническото решение да бъде готово до два месеца, когато Теленор и МВР ще го представят официално.

Услугата ще бъде напълно безплатна за потребителите и ще бъде налична на всички мобилни устройства, които поддържат т. нар. cell broadcast функционалност без допълнителни настройки. Съобщенията, изпращани чрез разработваното решение ще бъдат изписвани на кирилица. Теленор ще предостави допълнителна информация и помощ за ползването на услугата, когато тя бъде окончателно въведена в експлоатация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *