Абонаментните планове – да (по)говорим свободно

Чудите се дали след като Великобритания гласува да излезе от Европейския Съюз разговорите с близките, работещи в Обединеното Кралство ще поскъпнат? Е, поне за момента не трябва да се притеснявате, тъй като ще им трябват около 2 години, за да излязат в действителност. Което означава, че ще имате достатъчно време да промените тарифния си план, а защо не и оператора.

Днес ще разгледаме част от абонаментните планове, които предлагат основните мобилни оператори, като ще включим и тарифните планове на Bob, за да бъде достатъчно изчерпателна статията ни.

В предходните статии ви запознахме с предплатените планове. Но истинската конкуренция за абонати се води именно на този фронт – за абонатите с месечни такси, тъй като те носят основните доходи на компаниите.

Операторите се стремят да предлагат тарифни планове, с които да привлекат клиенти, ползващи предплатените услуги. Точно тези планове, които служат за преход от предплатените към абонаментнтние услуги ще анализираме. Важно тези планове да бъдат с най-ниски месечни такси. В предходни години компаните предлагаха тарифни планове, започващи от 5 лева, които в един момент бяха и за 2,9 лева на месец, но към момента няма подобни предложения.

Мтел: Какво предлага в момента първият GSM оператор на пазара?

Мтел класик XS – 9.90 лева

Компанията предлага мобилен план за 9.90 лева на месец, независимо дали сключвате договор за една или две годинии.

Какво вклюва – Имате близък до сърцето човек, с когото не спирате да говорите. Нищо друго не ви трябва освен разговори с един номер от Мтел. Този план е точно за вас – неограничени минути към любим номер. Цената за мобилен интернет на MB e 0.60 лева, 0,14 лв./SMS и 0,34 лв/мин. към мобилните мрежи. Хубавото е отчитането – първоначалният период на таксуване е 30 секунди, след което отчитането е на всяка секунда, както и начина на таксуване на трафик за данни – на всеки КВ. По този начин е по-лесно да разберете, в действителност колко говорите по телефона.

Виваком – разнообразие на планове.

За разлика от Мтел, компанита предлага няколко плана с цена под 10 лева. Като ограничение поставяме условието, цената на услугата да е валидна без да е в комбинация. Затова и част от предложенията на Виваком ще отпаднат в тази статия. Те ще бъдат обект на анализ в някоя от следващите статии.

Smart Call XS и Smart Call S – Получавате между 100 (за 7,99 лв. на мес.)и 150 минути (за 9,99 лева на мес.), 15 ТВ канала с услугата TV Go, 0.14 лв/ SMS и 0.25 лв/ мин. за разговори в страната. Основен плюс е възможността за гледане на телевизия. Разбира се трафикът на данни за гледане на телевизия се отчита.

Viva free – основен плюс е възможността да не бъде сключван дългосрочен договор. Минималната сума е 9.80 лева/мес. Планът се слави като най-гъвкавия план на компанията, тъй като можете да комбинирате най-изгодните за вас пакети. За пример – 60 минути към други мобилни оператори и 250 МВ за 9,80 лева на месец.

Теленор – най-евтиният мобилен план е за 12,90 лева. Ценово планът е неконкурентен на останалите разгледани планове. Включените минути са 120. Минималното първоначално време за таксуване е 30 секунди, след което отчитането става на секунда. Голям плюс е възможността за подписване на безсрочен договор. Считаме, че този план следва да бъде разгледан в следващите ни статии, когато ще се спрем на по-скъпите тарифни планове на компаниите. Изненадващо е, че компанията не предлага тарифни планове в долния ценови клас.

Bob – ако желаете нещо наистина евтино по отношение на месечната такса, но същевременно да не сте ограничени от същността на предплатените услуги, то Bob е именно за вас. Lightbob e с 0 лева месечна такса при изискване за минимално потребление в размер на 1,99 лв/мес. Няма нищо включено в пакета, но на месец ще плащате само 1,99 лева. Има промоционално предложение от 150 мин. и 150 SMS валидни за 30 дни, което е валидно до 30.06.2016. Друг плюс е липсата на дългосрочен договор.

Друго примамливо предложение е Minibob – срещу 5,90 лв/мес. получавате 100 мин. към всички мрежи в страната. Цена на мин и SMS e 0.108 лв. За 3.90 лв/мес. получавате възможност да добавите 4 GB интернет.

За комбинативните спестовници

Част от потребителите ползват 2 сим карти, понякога с цел ценова изгодност. Вариант за хората, които желаят да плащат малко, но да ползват основно интернет и телефонни разговори, е следната комбинация – LightBob + 4000 Gb интернет и Sim карта от Макс Телеком с цена от 0,05 лева/ мин. В така посочения вариант получавате – 4000 GB на максимална скорот + 18 мин. или SMS от Bob (изисква се минимално потребление от 1.99 лева на месец. ) и мин. 100 мин. ползвайки приложението Voicer на Макс Телеком (ваучер за тяхната услуга с мин, стойност 5 лева и цена от 0,05 лева на минута). Като удачното тук е, че минимална сума на месец е 8,49 лева, срещу които получавате 4000 GB и 68 мин. средно. Цената е формирана по следния начин – 6,99 лева мес. такса за LightBob и закупуване на ваучер за зареждане на предплатената карта на Voicer, валиден за 10 седмици. Голям плюс е и отчитането на секунда.

И докато поданиците на кралицата се готвят за излизане от Съюза, цената на мин, разговор през картата на Макс Телеком е само 10 ст. на минута към държави от Първа международна група.

Причина да не разглеждаме предложението на Voicer самостоятелно, че разговорите минават през интернет приложение, което означава, че при липса на интернет не могат да се свържат с вас.

Равносметката

Дотук казано, ако желаете да плащате възможно по-малко, но все пак държите да ползвате абонаментен план, то най-евтино ще ви излезе ако ползвате услугите на Bob – минимум 1,99 лева.

Minibob – второто предложение на Bob също предлага много ниска цена на минута – 100 мин. за 5,90 лева или за минута плащате 0,059 лева. Ако ги надвишите плащате 0,108 лева на минута, цена, която нито един от другите мобилни оператори не предлага в разглежданите от нас планове.

Виваком са на второ място в класацията с предложение Smart Call S – с цена за мин. вкл. в плана от 0,066 лева. Цената на минута в Smart Call XS излиза 0,079 лева.

Мтел класик XS – безплатните минути към един номер могат много да допринесат за избора на този план.

Теленор – планът е по-скъп от останалите, цената на мин. е 10,8 ст. за включените минути в плана Universe 12.90. Предимство е безсрочния договор.

В следващата статия ще разгледаме част от плановете с месечна такса между 10 и 20 лева, които са изключително много и представляват основните планове, които компаниите предлага.

Статията е актуална към 26.06.2016г.