Българските отбори на Shell Eco-marathon Европа с по-добри резултати

Студентите от ТУ-София отбелязаха най-високия резултат от трите български отбора, които участваха на Shell Eco-marathon Европа – най-голямото състезание за енергийна ефективност, което тази година се състоя за първи път в Лондон, Великобритания.

Тимът с име „Феникс“ се класира на четвърто място в категорията автомобили Градски тип, задвижвани с водородна клетка. Студентите заеха 4-о място с постижение от 229 км, изминати с 1 куб. м водород. На първо място застана вечният им конкурент от Политехническия университет в Нант, Франция, който измина 389 км/1 куб. м водород.

Своите постижения от миналата година подобриха и отборите от Русенския университет и от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм „Никола Й. Вапцаров“ в Чепеларе. И двата тима се състезават в категорията Прототипи, а задвижването е с електрическа батерия. Русенските студенти се класираха на 11-о място от общо 49 отбора с резултат 409 км с 1 квтч, с което подобриха резултата си от 2015 г. с впечатляващите 92%. Учениците от Чепеларе заеха 25-о място със 178 км/1 квтч – с 35% по-добро постижение спрямо 2015 г. В категорията на тези два тима първи е отборът от Испания Eco-Dimoni с постижение от 747 км/1 квтч.

Пилотът от Чепеларе Силвестър Ботев отбеляза рекорд за най-бързо излизане от автомобила по време на техническата проверка – 2,97 секунди.

Четиридневното събитие в лондонския олимпийски парк „Куин Елизабет“ събра над 30 000 посетители от всички възрасти, а специални гости бяха футболната легенда Пеле и пилотът от Формула 1 Кими Райконен.

Победителите с най-високи резултати Microjoule-La Joliverie от Франция постигнаха нов рекорд от 2606,4 км с един литър компресиран природен газ (метан) в категорията „Прототипи“. Успех постигна и лицеят Louis Delage от Франция, който измина разстояние от 445,7 км с използването на еквивалент от един литър гориво с тяхната задвижвана от бензин кола „Градски тип“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *