Уязвимост в чипове на Qualcomm засяга над 900 милиона Android устройства

Нова заплаха на хоризонта дебне голяма част от потребителите с Android устройства. Вчера стана ясно, че е открита сериозна уязвимост засягаща над 900 милиона смартфони и таблети с Android.

Засегнати са устройства с Qualcomm чипове като хакери могат да поемат пълен контрол над устройството без потребителя дори да разбере. Специалистите в Check Point я наричат “Quadrooter.”

Хакери могат да примамят потребителя да инсталира зловредно приложение, което не изисква каквито и да е специални позволения. След като приложението бъде инсталирано, хакерът получава основен (root) достъп и може да прегледа цялото съдържание на устройството, дори да получи достъп до камерата и микрофона.

Сред засегнатите устройства са Galaxy S7, HTC 10 и One M9, Nexus 6 и Nexus 6P, Nexus 5X и дори наскоро обявения от BlackBerry DTEK50 сигурен Android смартфон.

Очаква се производителите да разпространят подготвения от Qualcomm пач през идните дни или седмици, а Google да включи фикс за уязвимостта в септемврийското си обновление за сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *