Премини на зелено

Днес имаме умни телевизори, умни телефони, умни часовници. Тенденциите са към все по-голям набор от умни устройства, допринасящи за комфорта в ежендевието. Хладилникът Ви напомня какво трябва да купите, можете да включите климатика да охлажда преди да се приберете. Можете да контролирате от разстояние дори вратите в домовете си. Разбира се това звучи прекрасно, но колко време ще ви бъде необходимо, за да се приберете у дома. При засилен трафик по улицата, в зависимост от това къде живеете, е възможно да Ви отнеме дори час, за да се приберете. И тук идва ролята на общината във вашия град, която, макар и да понякога да ви се струва, че не работи във ваша полза, често прави неща, които ви улесняват.

„София – мой малък Лондон“

В София започна масова подмяна на светофарните уредби. За 2016г. Очакванията са да бъдат подменени околко 160 светофарни уредби по възловите кръстовища.

Минуси и още минуси

На пръв поглед ненужно и струващо скъпо начинание – разходите за тях са около 20 млн лева. Пешеходците се чувстват ощетени, тъй като задължително трябва да натискат бутон, който в зависимост от момента на натискане, може и не пропусне пешеходците в първия удобен и очакван от тях момент (може да бъде необходим цял цикъл от пропускането на автомобили, докато светне зелената светлина за пешеходците), изчезнаха и секундомерите, които (лично мнение) улесняваха тръгването и спирането на автомобилите.

Също така зеленият сигнал за пешеходците вече е далеч по-кратък от този на автомобилите, който доскоро беше настроен по следния начин – при включване на червен сигнал за непремениване на пешеходците, секунди след това се включваше жълт сигнал за автомобилите. Резултатът е – в пиковите часове е много трудно да преминеш кръстовището с автомобил.

Бутонът за пешеходците изглежда сякаш безсмислен на ключови/оживени кръстовища. Но в действителност спестява времето за преминаване на автомобилите, които не „пълзят“ оглеждайки се за внезапно изкачащи пешеходци на пътното платно. От Столична Община твърдят, че благодарение на това нововъведение задръставнията ще намалеят с до 30%.

Премини

Да, наистина новите светофари, причиняват дискомфорт на пешеходците, тъй като сигналът за преминаване е по-кратък, тъй като трябва да бъде натиснат бутон, за да бъде активирана светофарната уредба, но…

Като изключим учудването на автора, как точно биха се ориентирали незрящите, които попаднат пред подобен светофар и които може да не знаят, че трябва да натиснат бутон, за да преминат или трудно подвижните, които все пак трябва да достигнат колчето, върху което е разположен бутона… като изключим евентуалното причиняване на подобно неудобство у част от гражданите, се оказва, че светофарите имат и положителни страни.

По-голям контрол на движението – светофарите ще разполагат с камери, които ще заснемат всяко нарушение и ще бъдат свързани с КАТ.

Възможност за контролиране на трафика – светофарите ще позволяват места с по-натоварено движение да бъдат регулирани автоматично, с цел оптимизиране на трафика.

При катастрофа също ще променят пропускането на автомобили по такъв начин, че да не се получават задръствания.
Интересно е да се отбележи, че светофарите в София са подменени изцяло през 2012 г., което ни кара да се чудим, защо подобен проект не е реализиран още тогава и колко е струвала подмяната им през 2012г.

Очакванията:

1. Поне 7% по-малка консумация на гориво.
2. Скъсяване на времето за пътуване с 30%.
3. Намаляване на вредните емисии с 25%.
4. Разбира се, дисциплиниране на шофьорите е едно от очакванията.

При по-малко задръствания ще направят градския транспорт по-добра алтернатива на личния автомобил. Това са очакванията от т.нар. Интелигентна Транспортна Система.

Съгласно проучване за Столична Община от далечната 2010г., изготвено от Mott Macdonald* като основен вид 49% ползват градски транспорт, 38% ползват автомобил, а 11% се придвижват пеша.

mobility-chart

Затова не е учудващо, че именно целта е тези 49% пътуващи с градски транспорт и тези 38% с автомобили да бъдат поставени приоритетно пред пешеходците. ( В изследването цифрите са точно тези, поради което следва изводът ,че 2% от интервюираните се придвижват по алтернативен начин). Също така в изследването е посочено, че е намалял броят на пътуващите с градски транспорт за последните 10 години от 65% на 49%, което е значимо намаление и което се е отразило неблаготворно на задръстванията в столицата.

Сега, след като тези нови светофарни уредби са поставени ни остава само да се убедим в предимствата им, пътувайки по-кратко, дишайки по-чист въздух, ставайки свидетели на все по-редки нарушения на правилата за движение по пътищата.

Забавната страна на нещата

И докато някои се чудят дали тези светофари са наистина умни, наши съграждани измислиха прост, но ефективен начин да активират бутоните чрез пристегната със „свинска опашка“ пластмасова капачка от бутилка, която от своя страна притиска бутона.
Надяваме се, че това е поредната стъпка към „по-зелена“ столица, с повече „зелени вълни“. Остава да видим.

1 http://sofia.bg/pressecentre/foto/10-02.pdf

Камен Златанов