Български стартъп предлага електронни етикети за продукти

Българска компания Recheck представи своята едноименна система за електронни етикети, които се прикрепят към оригинални продукти за гарантиране на тяхната автентичност и произход. Предназначени са за производители и им позволяват да оставят отпечатък за идентичност върху своите изделия, да продължат комуникацията с клиентите и след покупка, както и да добавят повече стойност в продуктите си.

Recheck e начин за управление на дигиталната идентичност на изделия в рамките на пълния им жизнен цикъл. Решението дава възможност производителите да изграждат лични отношения с техните крайни клиенти и да предлагат обслужване, което до момента е било невъзможно. Пример за това е възможността купувачите да предоставят обратна връзка относно закупени продукти, да дават мнение относно търговски обекти и да заявят какво биха желали да получат от любимите си марки.

„Един интересен аспект при разработката на системата е, че крайните потребители не разчитат на централно звено за удостоверяване. Вместо това ние използваме независима криптографска мрежа – т. нар. blockchain, която гарантира сигурността на данните чрез хиляди изчислителни възли“ – добавя Емил Стоянов, съосновател на проекта.

Електронните етикети Recheck имат няколко нива на защита – физическо, визуално, криптографско и технологично. Цифровите носители се запазват във физическа цялост сгънати и се прикрепят към продуктите чрез саморазрушаващи се холограмни стикери, които не могат да се възстановят след скъсване или разлепване. От друга страна, секретният код за регистриране на собственост е защитен със скреч фолио и всеки опит за изтриване може да бъде разпознат. А самата дигитална идентичност на продуктите с Recheck етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни е невъзможно да бъдат манипулирани или изтрити в blockchain средата.

В момента системата е в етап на публична бета и безплатно тестване. Малка безплатна серия електронни етикети за провеждане на тестове може да бъде поръчана на адрес: http://recheck.io/index_bg.html.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *