Cloud&Heat – отоплителна система от сървъри

Облачната технология вече не е новост, а реалност и набира все повече популярност. Обемът данни, който се съхранява на сървъри расте непрекъснато и това води до необходимост за все повече и повече пространство. Разбира се необходимите машини консумират електричество и отделят топлина, които са и два от основните директни екологични проблеми, които идват от тази индустрия.

С времето все повече центрове за данни преминават към използване на електричество от възобновяеми енергийни източници, което до голяма степен се справя с единия проблем. За съжаление обаче остава топлината излъчвана от сървърите, която също е голям екологичен проблем.

По време на CeBIT Preview 2017 имах възможност да се запозная с част от екипа на Cloud&Heat. Компанията е разработила водно охладително решение, което намалява цената за охлаждане спрямо въздушното охлаждане, но и дава възможност за използване на остатъчната топлина.

Патентованите технологии на компанията позволяват безпроблемната работа на сървърите и използвайки топлината за загряване на сгради. Разработките са направени съвместно с Техническия Университет в Дрезден.

Cloud&Heat предлага собствени хардуерни решения работещи с Open Stack. Най-новото им предложение е Datacenter in a Box. Решението предлага блейд сървъри с до 512 GB RAM и 5 kW. 100% от енергията на сървъра отива във водната верига като не е необходимо използването на климатици в помещението. Компанията предлага и опционално планиране и вграждане на решението към отоплителна система.

Павлин Луканов

Green IT – Das synergetische Rechenzentrum der Zukunft from CLOUD & HEAT Technologies GmbH on Vimeo.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *