IDC очаква 3% ръст на пазара за смартфони през 2017

IDC публикува наскоро своите прогнози за доставките на смартфони през настоящата и следващата година. Очакванията на компанията са за ръст на доставките с 3.0% през настоящата година спрямо 2016. Като обем това са 1.52 милиарда устройства.

Очаква се темпът да се запази и през 2018 с ръст от 4.5%, което ще се дължи на подобрените икономически параметри в развиващите се пазари и доставките на новия iPhone. Един от основните фактори за ръста про смартфоните ще е и този, че много потребители с устройства от нисък клас ще ги заменят за по-мощни. Освен това потребителите ще бъдат привлечени и от смартфони с поддръжка за VR и AR.

Samsung Galaxy S8 и Galaxy S8+ вече имат позитивно влияние на пазара, а очаквания на анализаторите са за това, че iPhone 8 ще се превърне в най-големия успех на Apple.

Конкуренцията по отношение на дисплеите ще се засили като Samsung и LG вече минават към концепция с безрамкови екрани, Apple най-вероятно също ще последва примера по-късно през годината.

При платформите, Android и iOS ще запазят позициите си през идните пет години, като Android ще има малко над 85% от пазара при 15% за iOS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *