Кредитирането като инвестиция

Депозити… отрицателни лихви… исторически ниски нива на кредитиране… алтернативи…по-добра доходност…нерегулирани пазари…фондове…p2p lending…

Една част може да ви е позната, друга не съвсем. И макар през юни пазарите да очакват ново увеличение на основния лихвен процент от другата страна на океана и намаляване на паричните стимули в ЕС, днес тези очаквания не се отразяват положително на лихвите по депозитите в България.

Благодарение на интернет (за кой ли път благодарим на народа отвъд океана за това тяхно творение) можем да инвестираме навсякъде по света, можем да подпомогнем стартиращи бизнеси само с няколко натискания на мишката, можем дори да придобием акции на водещи световни компании. Всичко това звучи прекрасно, но крие своите рискове.

„Който играе, печели“

За съжаление инвестирането не е игра и не всеки печели. И всеки инвеститор може да се окаже в ситуацията, в която изпадна г-жа Тереза Мей след предсрочните парламентарни избори. Няколко грешни прогнози и загубата е налице.

И понеже лихвите по депозитите не показват признаци на растеж, ще обърнем внимание на алтернативните варианти за инвестиране.

Ако се разровите в интернет пространството ще попаднете на т.нар. р2р lending. Потребители предоставят ресурси на други потребители срещу лихва. Представете си доходност от порядък на 5-15% на година за вашите спестявания. Звучи добре. Това, което е интересно, е че инвестирате средства, кредитирайки други хора. Вече има и компании, които работят на българския пазар.

Накратко казано – давате пари назаем, срещу което получавате лихва, а юридически погледнато сключвате договор за цесия.

Какво трябва да очаквате при такъв тип инвестиции?

– трябва да обявите приходите си- без значение от гражданството е необходимо да декларирате доходите от лихви;
– получавате по-висока доходност за парите си;
– рискът от неплащане е напълно реален; ако някой кредитополучател не плати вноската си навреме, вие също няма да получите средствата си; Друга компания, оперираща на българския пазар предлага възстановяване на цялата инвестиция при неплащане по кредита в срок от 60 дни;
– всеки месец ще получавате средства, съответстващи на вашия инвеститорски дял. Цялата сума ще получите след като кредитополучателите изплатят всичките си вноски. Те могат да погасявят предсрочно средства по кредитите си, което от своя страна означава по-малка доходност за вас;
– Срокът на инвестицията зависи от кредита, в когото сте инвестирали;

Най-голямата платформа за p2p lending e Lending club с над 20 млрд. долара предоставени кредити. Финансират физически лица, малки и средни предприятия. Инвеститорите могат да започнат с 25$, но следва да бъде обърнато внимание на таксите, които компанията може да удържи.

Друга голяма компания в сектора е Prosper, платформа ситуирана в САЩ. Срокът за погасяване на предоставеното от компанията финансиране е между 36 и 60 месеца, като сумите, които са по-ниски от тези на Lending club.

Интерес буди и компанията Upstart : над 90% от кредитополучателите са студенти и малки бизнес стартъпи. Лихвата е между 4 и 26%, в зависимост от риска. Като при неплащане на кредита, компанията обезщетява инвеститорите.

Споделеното финансиране или p2p инвестирането позволява наистина да получите по-добра доходност за средствата си. Ако разполагате с налични средства, които да инвестирате в нещо различно и нетрадиционно за вас, можете да опитате подобно начинание. Преди да започнете подобно начинание, задължително проучете компанията, в която ще инвестирате, за да не се окажат вашите вземания несъбираеми.

Камен Златанов