Българи създадоха най-голямата европейска платформа за обучение в областта на космоса

Най-голямата европейска онлайн платформа за изучаване на космоса, която е създадена от българи се нарича Spaceport Academy. Тя е дело на екипа на програма Space Challenges (Космически предизвикателства). Платформата е безплатна и е достъпна на български и на английски език през всяко устройство с интернет връзка.

„Космосът е все по-достъпен и интересен за развитието на ново поколение услуги и приложения за Земята. Това е и причината да създадем платформата Spaceport, а именно, за да отговорим на необходимостта от адекватна образователна среда, която да свързва космическия сектор и младите хора в България. Чрез „Спейспорт“ всеки, който се интересува от тематика, свързана с Космоса, може да направи своите първите стъпки в сектора“ – споделя Райчо Райчев, основател на Space Challenges.

В рамките на създадената от него програма „Космически предизвикателства“, той и екипът му от 8 години насърчават обучението и развитието на млади хора в сферата на космическите науки и технологии. Инициатор е и на десетки събития и лекции по темата, включващи участието на водещи международни експерти от космическия сектор.

Освен в сферата на космоса, платформата „Спейспорт“ съдържа и видео лекции в перспективни области като роботика и изкуствен интелект, биотехнологии, космическа медицина и технологично предприемачество. Към момента в платформата има над 350 клипа, достъпни през специално създаден триизмерен интерфейс. Тя включва също елементи на геймификация, множество допълнителни материали, както и тестове. Любопитно е, че лекциите в нея са от световно признати учени от целия свят, включително специалисти от НАСА, Европейска космическа агенция, руската и японската космически програми, както и някои от най-реномираните университети и космически компании в света. Всички лекции са специално създадени за „Спейспорт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *