ЕС е изгубил до 5.4 милиарда Евро в данъци от Google и Facebook

Държавите от Европейския Съюз може да са понесли загуби на стойност 5.4 милиарда Евро под формата на данъчни приходи от Google и Facebook за периода между 2013 и 2015, сочи доклад изготвен от ЕС. Дигиталните мултинационални гиганти „свеждат до минимално данъчното си бреме в ЕС като пренасочват приходите си към държави с ниски данъци като Ирландия и Люксембург,“ се казва в доклада подготвен от Пол Танг. Проучването е съсредоточено върху Facebook и Google, тъй като двете американски компании използват тази схема.

Според доклада, извън ЕС Google плаща 9% данък върху приходите си, но в ЕС този процент е едва 0.82%. При Facebook разликите са още по-фрапиращи, 28-34% данъци извън ЕС и 0.03- 0.10% в ЕС. Това води до пропуснати приходи, за държавите с изключение на Ирландия, между 5.1 и 5.4 милиарда Евро за годините от 2013 до 2015.

ЕС подготвя данъчна реформа, която да хармонизира данъчното облагане върху печалбите на компаниите на национално ниво. Планира се заставянето на онлайн мултинационалните компании да плащат данъците си в страните, в които е налична тяхната „цифрова платформа“ и са генерирани приходи от над 5 милиона Евро годишно. В момента данъци се плащат на базата на това къде физически е разположена компанията.

Интересно е да отбележим, и че Amazon, която е базирана в Люксембург е била почти изцяло освободена от данъци за периода 2013-2015 поради това, че не е отчела печалба.

Източник: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *