Европол обяви ransomware за топ заплаха през 2017

През 2017 атаките от тип ransomware са най-разпространеният тип кибер престъпления, сочи доклад на Европол. Институцията е координирала няколко успешни операции срещу кибер престъпници на териториите на различни държави. Ръководителят на Европол заяви, че националните правителства спешно трябва да отделят повече ресурси за справяне с разработчиците на хакерски софтуер.

„Миналата година е изключителна, имайки предвид размерите, типовете и обхвата на атаките, на които сме свидетели,“ заяви директора на Европол, Роб Уейнрайт, който представи годишния доклад за Интернет заплахи от престъпления. Една нова растяща заплаха е групирането на различни криминални групи, които предоставят услуги с кибер криминална насоченост.

Докладът посочва като развиващи се насоки, в този тип престъпления, следните сектори: DarkNet пазарите, пробиви на масиви от данни, изнудване на подрастващи за детска порнография и измами при плащания. Европол ще организира специално подразделение, което да се бори срещу операции на darknet пазара където се продава и информация от кредитни карти, което от своя страна може да засегне редица компании и потребители.

Източник: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *