Малко повече за интернет домейните

Вече не е новост, а необходимост за фирмите, а и не само да имат собствен сайт, който да ги представя пред света. Все повече физически лица също изграждат лични сайтове, за да представят себе си, уменията или идеите си. Хубавото, е че уеб присъствието става все по-достъпно, а с това е добре да сме запознати с основните аспекти, свързани с изработката на собствен сайт. Първият сред тях е изборът на интернет домейн.

Домейнът представлява съчетание от символи, което формира името на даден уебсайт – например todaytech.eu. Той се изписва в браузъра, за да получим достъп до сайта. Домейните участват и при формирането на адресите за електронна поща – например editors@todaytech.eu, който ние например използваме за получаване на информация. Всеки домейн е уникален за себе си и в интернет няма как да съществуват два еднакви домейна.

Първото домейн име, регистрирано някога в интернет, е Symbolics.com – през далечната 1985 година и е било собственост на едноименния компютърен производител от Масачузетс, САЩ. Към края на същата година в целия свят са регистрирани общо шест домейна, а през 1992 г. техният брой е достигнал 15 000. за сравнение, днес този показател надминава впечатляващите 329 милиона.

Регистрацията на домейни е платена и се осъществява лесно от упълномощени за това регистратори. Най-големият български такъв регистратор е СуперХостинг.БГ, който предлага домейн имена в повечето най-популярни зони – .com, .net, .org, .eu, .bg и много други. Хубавото, е че имате свобода за избор и са налични и други регистратори като ICN и Host.bg. Едно важно уточнение, което трябва да знае всеки собственик на сайт е, че домейните най-често се заплащат за определен период от време – година или повече. Домейнът е дигитална собственост. Важно е той да бъде регистриран на името на физическото лице или организацията, която ще го управлява.

Какво представляват домейните от първо ниво? Т.нар. Generic top-level domains (gTLDs) или „общи домейни от първо ниво“ се изобразяват с поредица от знаци, намиращи се след точката – в края на всеки интернет адрес. Такива са например .com, .net, .org, .info, .edu, .gov, .biz и др. Те се администрират от организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която предоставя на различни компании правото да ги продават. Това са първите, най-популярни и най-широко разпространени към момента домейн зони. За разлика от тях знаците, изписани от ляво на последната точка в интернет адреса, се наричат домейни от второ ниво. Неотдавна организацията ICANN пусна на пазара над 100 нови общи домейни от първо ниво (gLTDs), които разшириха значително възможностите за персонализиране на даден уебсайт и избор на по-подходящо име – сред тях са например .site, .shop, .blog, .live, .hotel, .cars, .music, .news, .global, .secure и много други.

За разлика от gTLD, националните домейни от първо ниво (т.нар. ccTLD – country code top-level domain) съответстват на определена държава. Те са подходящи, когато е важно да се акцентира, че даден уебсайт е с национално покритие и има принадлежност към дадена страна. Администрират се от международната организация IANA (Internet Assigned Numbers Authority), която е дала правото на национални регистратори да ги управляват и продават. Националните домейни .bg се управляват от организацията Регистър.БГ и могат да бъдат закупени от вече споменатите регистратори на домейни.