SpaceX ще прати заселници на Марс през 2024

SpaceX планира провеждането на поне две товарни мисии до Марс в рамките на пет години от днес. Илон Мъск обяви плановете на компанията по време на конгрес в Австралия, а транспортът ще се осъществява от разработваната в момента ракета BFR. Ракетата ще превозва и хора до Марс, а според Мъск, тя ще позволи и транспортирането на хора на огромни разстояния и на Земята в рамките на час.

Освен двата транспортни полета до Марс до 2022, компанията се надява да открие източници на вода и евентуални опасности. Първите заселници ще пристигнат на Марс през 2024 на борда на две BFR ракети. Същата година ще бъдат изпратени още две товарни мисии до планетата. Всичко това ще е възможно благодарение на новите BFR ракети, които ще са икономични и ще могат да бъдат презареждани в земна орбита, преди потеглянето си към червената планета.

Мъск дори показа как би изглеждала първата колония на Марс, а ракетите, с които ще се приземят заселниците, ще бъдат използвани и за строеж на нужната инфраструктура. В последствие ще са възможни и двупосочни полети, което ще става благодарение на ресурси добити от Марс. По-дългосрочните планове включват и евентуалното тераформиране на планетата, което ще я направи гостоприемна за хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *