NextWave създава верига за доставки на океанска пластмаса

Dell Inc., General Motors, Microsoft, Trek Bicycle, Interface, Van de Sant, Humanscale, Bureo и Herman Miller ще организират съвместна инициатива с отворен код наречена NextWave. NextWave събира водещи технологични компании, фокусирани върху клиента, за да разработи първата по рода си верига за доставки на океанска пластмаса в търговски мащаб. Други членове на групата, които подкрепят инициативата, са програмата на ООН за околната среда, института 5Gyres, Зоологическото дружество в Лондон и Института за нови материали.

Проучване показва, че приблизително 8 милиона тона пластмасови отпадъци са попаднали в океана през 2010 г. и ако тенденциите не се променят, повече от 150 милиона тона пластмасови отпадъци ще достигнат океана до 2025 г. Това представлява не само заплаха за жизненоважни екосистеми в океана, включително развъдници за риба и коралови рифове от решаващо значение, но също така има нежелани последици за здравето и дълголетието на морските видове и хората.

Членовете на NextWave ще споделят отговорността за разработването на устойчив модел, който значително намалява замърсяването с океанска пластмаса, като същевременно създава икономически и социални ползи за множество заинтересовани страни. В допълнение, групата ще гарантира, че създадената верига за доставки има инфраструктурата и поддръжката, необходими за да се отговори на търсенето, както и че е в съответствие с глобално одобрените социални и екологични стандарти. На последно място, инициативата ще потвърди целостта на веригата за доставки и интеграцията на продуктите, резултат от нея, чрез съответствие със система за надзор и външна проверка от трета страна на въздействието, което оказва.

NextWave активно ще ангажира учени и защитници, работещи в областта на морските отпадъци и здравето на океаните, с които да се съветва за устойчив модел, който подкрепя нуждите на крайбрежните общности и околната среда. Инициативата е подкрепена от програмата на ООН за околната среда, като партньори от частния сектор са поканени да се регистрират в кампанията „Чисти морета“ като част от техния ангажимент.

NextWave очаква, че заедно те ще отклонят повече от 3 милиона паунда пластмаса от попадане в океана в рамките на пет години, еквивалентът на това да се предотврати достигането на 66 милиона бутилки за вода в моретата.

Важно е, че компаниите членове са приели също да намалят употребата на пластмаса в своите дейности и вериги за доставка. Докато се работи за спирането на потока океанска пластмаса, от решаващо значение е да се гарантира, че всяка компания оценява своя собствен пластмасов отпечатък и елиминира и/или значително намалява своята употреба на пластмаси за еднократна употреба и пластмаси, които не се рециклират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *