J.C. flowers & Co. купува Piraeus Bank Romania

Сделката бе обявена като част от плановете за преструктуриране на най-голямата гръцка банка.

Накратко за купувача

J.C. Flowers & Co. е американски инвестиционен фонд, фокусиран в инвестиции към финансовия сектор, управляван от милиардера Кристофър Флауърс (с трудов стаж от над 19 години в Голдман Сакс). Състоянието на г-н Флауърс се оценява на 1.18 млрд щ.д.

Към момента 20% от инвестициите, направени от фонда са в банки, находящи се в Япония, Холандия, Андора и Великобритания. С този ход компанията увеличава присъствието си на европейския пазар. Компанията има Сделката е била одобрена от Съвета на Директорите на Пиреос банк и гръцкия фонд за финансова стабилност. Очаква се решението на румънския регулаторен орган. Продажбата е в съответствие с плана за реструктуриране на групата. Параметрите по сделката не са оповестени.

Пиреос банк Румъния

Съгласно отчетите към 31.12.2016г1. румънското подразделение е намалило нетната си загуба до около 13 млн. лева, спрямо 106 млн. лева година по-рано (88.7 млн. лева са от провизии по обезценени заеми). Активите на компанията са за около 2.7 млрд. лева.

Очакванията са сделката да бъде финализирана през първата половина на 2018г.

Наскоро Пиреос продадоха и дъщерната си банка в Сърбия, придобита от Direktna Banka A.D.

Сред плановете за продажба на активи от гръцката група са включени и банките в България и Албания. Българското подразделение има 75 клона в страната и има 860 служители (към 31.12.2016). Остава ни да видим кой ще бъде новият собственик на Банка Пиреос България АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *