Проучва се възможността за създаване на мобилен виртуален оператор у нас

Участниците в обединението „Мобилни алтернативни комуникации“ обявиха намерението си да създадат първия виртуален мобилен оператор (MNVO) у нас. Обединението е създадено от пет доставчици на фиксирани услуги – Нет 1, Нетера, СКАТ, Телекабел и Телесим.

Според основателите на „Мобилни алтернативни комуникации“, за да се случи това обаче, трябва да има общо разбиране на тази тема и подкрепа, както от държавните институции, така и от всички участници на телекомуникационния пазар.
Обединението „Мобилни алтернативни комуникации“ определя като свое конкурентно предимство близостта до крайния клиент. Това ще позволи разработването на пълна гама телекомуникационни услуги, съобразени със специфичните потребности на клиентите в дадени региони.

„Основната причина за съществуването на MVNO по света е ефективното използване на вече изградена инфраструктура и честотен ресурс. В момента в света оперират над 1200 MVNO оператора, като България е една от малкото в света и Европа, в които няма такива. За сравнение в Германия са 129, във Великобритания 76, Холандия 56, Румъния 2, има MVNO оператори дори и в страни от Близкия изток като Афганистан и Иран. Развитието на технологиите позволява чрез мобилна мрежа да се предлага все по-голяма палитра от услуги, които да задоволяват различни потребности на клиентите. Успешното позициониране на България като хъб за стартиращи компании (startups) в комбинация със създаването на подходяща мобилна среда, може да ни превърне във високотехнологична страна, в която се тестват различни иновативни бизнес идеи“, обяви Петър Ризов, управител на Нет 1.

След приключването на преговорите с мобилните оператори участниците в „Мобилни алтернативни комуникации“ ще представят конкретните услуги, които ще предложат на клиентите си, както и начина, по който ще ги маркетират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *