Смог в скъпоценни камъни?

Замърсяването на въздуха е сериозен проблем не само у нас. Наред с превантивните мерки, които всяко общество може да предприеме, изглежда се търсят и решения, които да действат в последствие. Един такъв метод е чрез пречистващи въздуха кули. Такова устройство ще бъде монтирано в полския град Краков, съобщават редица медии.

Smog Free Project е дело на холандския дизайнер и артист Даан Розегаарде и стартира като идея в Kickstarter през 2015. 1577 потребители подкрепиха проекта, събирайки 113,153 Евро при цел от 50,000 Евро. Машината с височина около 7 метра направи дебюта си в Ротердам през 2015, а година след това мина и през няколко града в Китай.

Сега между 16 февруари и 15 април, кулата ще бъде в Краков като част от изложбена програма. Според организацията на Розегаарде, кулата изсмуква смога като прахосмукачка, използвана патентована технология за йонизация. Филтрираният въздух се освобождава през вентилационни отвори. Устройството е с конструкция от алуминий и използва 1170W за пречистването на 30,000 кубични метра въздух за час.

Освен пречистването на въздуха, кулата може да създава и „скъпоценни камъни от смог.“ Това става чрез кондензация на въглеродните частици, които се събират в малки кубове, които могат да бъдат вградени в бижута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *