Български фотограф попада във финалната селекция на SWPA

Журито в изданието на Sony World Photography Awards за 2018 отличи работата на петима български фотографи, като включи техни снимки във финалната селекция и в поощрителната топ 50 селекция най-добри снимки в света в раздел Любители на конкурса.

Създаден от Световната фотографска организация /СФО/, конкурсът Sony World Photography Awards е най-всеобхватният конкурс за фотографи в света. В 11-тото издание участват рекорден брой от над 320,000 снимки на фотографи от над 200 държави и територии. Налични са четири раздела на конкурса: Професионалисти, Любители, Младежи и Студенти.

Във финалната селекция на Раздел Любители, която излъчва най-добрите снимки в десет категории, бе избран един български фотограф. Още четирима българи са включени в световния топ 50 (поощрителна селекция) сред десетте категории в раздела.

Финална селекция в раздел Любители

Съдиите отличиха Веселин Атанасов от Казанлък (категория Пейзаж и Природа), който участва с кадър на светлина, проникваща през високите дървета в Националния парк “Централен Балкан”. За своя избор на фотографски жанр той споделя: „Пейзажната фотография е моят любим жанр. Първоначално бях вдъхновен от зашеметяващите природни сцени, които видях по време на пътешествията ми до екзотични дестинации през 2013 и 2014.“

Поощрителна селекция

Журито в конкурса Sony World Photography Awards също така избра и поощри работата на четирима български фотографи от раздел Любители и ги постави в топ 50 в техните категории.

• Стоян Васев, Архитектура, (Москва, Русия)
• Николай Алексиев, Пейзаж и Природа, (София)
• Атанас Чулев, Пейзаж и Природа, (София)
• Георги Георгиев, Дива природа, (София)

Творбите на фотографите от финалната селекция и от поощрителната селекция ще бъдат представени в изложбата на конкурса Sony World Photography Awards 2018 в Лондон от 20 април до 6 май. Победителите от раздел Любители ще бъдат обявени на 20 март, а големият победител и победителите от раздел Професионалисти ще бъдат представени на 19 април 2018г.

Изображение: Copyright: © Veselin Atanasov, Bulgaria, Shortlist, Open, Landscape & Nature (2018 Open competition), 2018 Sony World Photography Awards

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *