Sony RX100 IV – част от комплекта ми за MWC 2018

В няколко публикации ще ви запозная накратко с технологичните продукти, които ми помогнаха за отразяване на новостите от мобилния конгрес в Барселона. Започвам с фотоапаратът, който беше с мен благодарение на любезното съдействие на Sony. Това е RX100 IV и е доста подходящ за подобни събития основно заради компактните му размери и тегло, 101,6 x 58,1 x 41,0 мм, 298 г с батерията, но не само.

Моделът включва сензор 20,1 MP Exmor RS CMOS тип 1.0 (13,2 мм х 8,8 мм), което позволява заснемането на качествени изображения и в по-слабо осветени места. Обективът е ZEISS Vario-Sonnar T (24 – 70 мм) и предлага 2,9 оптично приближение. Наличен е слот за SD памет карта, който е лесно достъпен в долната част на конструкцията при отделението за батерията.

Работата с апарата е лесна и заснетите снимки и клипове са с добро качество. Системата за автофокус е бърза, а за обработката на изображенията и за работата си моделът разчита на BIONZ X процесор.

Sony RX100 IV - Sample Photos

Чувствителността на светлина е до ISO 12 800, което помага за постигане на по-ясни изображения при слабо осветление. С фотоапарата можете да снимате и видео с висока резолюция, до 4K (3840 х 2160) с продължителност до 5 минути. Видеозаписът се активира от отделен бутон, независимо в какъв режим сте.

За снимане са налични редица режими, сред които професионален и автоматичен (който ползвах предимно), а смяната им става чрез въртящия се бутон в горната дясна част на корпуса.

Една бележка, но важна – моделът снима и в RAW формат, но за да можете да отваряте снимките на компютъра си ще ви трябват специални приложения. За целта можете да използвате DNG Converter на Adobe за Photoshop или ако сте ентусиаст можете да си регулирате настройките директно в RAW.

Можех да разчитам на бързо влизане в работен режим, а сред основните плюсове за мен беше оптичното приближение. Така успях да снимам от разстояние на някои от събитията, без това да доведе до загуба на качеството. Основно снимах в автоматичен режим, но са налични няколко други режима, включително професионален, които се избират от въртящ се бутон в дясната част на корпуса.

Sony ми предоставиха и две батерии, което е от помощ при подобен тип събития. Иначе издръжливостта на батерията е доста прилична, успях да заснема няколкостотин снимки и няколко клипа, преди да се изтощи.

Наличието на SD слот за памет карта прави възможно лесното добавяне на вече доста достъпната карта или директно с SD или с Micro SD и адаптер.

Дисплеят е с диагонал 3“ и опция за изваждане и обръщане напред. Наличен е и визьор, който така и не използвах.

Опциите за свързване са доста – Wi-Fi (NFC), Micro USB (и за зареждане) и Micro HDMI. Когато сте на път, възможността за споделяне с Wi-Fi е от голямо значение.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *