5 технологични тенденции за 2018г.

Термосензори, холограми, видеозаснемане с 960 кадъра в секунда… Наред с новите технологии, показани на мобилния конгрес в Барселона, можем да изведем няколко технологични тенденции, които се очертават като водещи за тази и близките години.

А сега накъде?

Гласови команди

Гугъл поставят на предно място своя асистент Google home. Amazon вече не са единствените на този пазар, макар и да доминират все още с броя служители, работещи по развитието на Alexa Voice Servicе (облачно базирана услуга), работеща с ECHO – устройството на Amazon. Чрез ECHO можете лесно да управлявате всички интелигентни устройства в дома си, да провеждате обаждания, да слушате музика – т.е. вече не сте ограничени от ръцете си.

Разбира се, Китай имат алтернатива на Echo – Tmall Genie на Alibaba, със своя гласов асистент Aligenie. Устройството притежава много от функционалностите на ECHO, но при по-ниски цени.

Устройства за „сребърната икономика“

При все по-застаряващото население в развитите страни, не е учудващо, че се появяват все повече нови устройства, които да допринесат за подобряване условията им за живот. Все повече системи позволяват да се осигури „отдалечена“ връзка в домовете на възрастните хора, както и улесняване на комуникациите със семействата им. Подобна разработка е роботът Cutii на Careclever, който се разхожда свободно в къщата и предоставя възможност за наблюдението ѝ. Друга интересна разработка е лампата Aladin на Domalys, която разполага с детектор за шум. Лампата разполага с внедрен софтуер, разпознаващ промени в поведението като забавяне на движенията или често ставане през нощта на наблюдавания. В случай, че бъдат забелязани промени в поведението на възрастния човек, лампата индикира близките по телефона.

Отворен свят

Във времена, когато всеки опитва да покаже своя продукт като неповторим се забелязва и тенденция към необходимостта този продукт да има възможност да взаимодейства с продукти/услуги на други компании. Само по този начин крайният потребител би извлякъл пълна полза от своя продукт. Затова, не са учудващи кампании за разработване на общи софтуери, позволяващи на различни компании да комбинират устройствата си.

Дронове – специалисти

След като пазара за дронове претърпя бурно развитие и те станаха изключително достъпни, налице е нова тенденция – разширяване на функционалностите – Fifish на Qysea e дрон, позволяващ снимките под вода. Подобен продукт е и PowerDolphin, улесняващ риболова, сред чиито функции е прецизно пускане на примамка и сензорна камера.

За здравето на…

Множество нови компании инвестират в сектора на продукти, съчетаващи услуги в сферата на здравеопазването и иновативни технологии. Наред с безбройните и приложения за мобилни телефони, вече има разработени интелигентни устройства, които допринасят за здравето ни – като въздушните възглавници Hip’air, предпазващи ни от счупване на таза при падане.

Такъв продукт са и чорапите Siren, създадени да помагат на диабетиците, измервайки температурата на краката и индикирайки за възможни наранявания на ходилата, като по този начин носещия бива информиран за ранички по краката възможно най-рано и да предотврати влошаването на състоянието на краката.

Всички тези технологии със сигурност ще допринесат за подобряване живота на хората. Остава ни само да видим кога ще навлязат широко в нашето ежедневие.

Камен Златанов