Колко по-ниска е скоростта на мобилния Интернет в роуминг?

Speedtest публикува доста интересно проучване, което обхваща над 2.7 милиона потребителски теста на скоростта на мобилните мрежи в югоизточна Европа (без няколко държави) за периода Q1-Q2 2018. Изследването показва разликата в скоростите на мобилния Интернет (LTE) в роуминг (на платформата Android).

В него се вижда, че скоростите и латентността (Latency) в роуминг са доста по-ниски/високи спрямо скоростите за местните потребители. Един от най-ярките примери е именно у нас. Тук скоростите за българските потребители са най-високи от целия регион, но нещата не стоят така за туристите.

Ето как е изразено това в цифри:

37.97 Mbps средна скорост и 18.21 Mbps средна скорост на изтегляне в роуминг. Промяната е от -52.0%.

При латентността на връзката, увеличението (забавянето) също е осезателно – от 23 ms до 135 ms или цели 487.0%.

От Ookla (компания майка на Speedtest) отдават тази промяна основно на два фактора. Първият е политиката за приоритизиране на трафика от страна на операторите, а вторият спецификата на инфраструктурата. Решенията на операторите се вземат след преговори помежду им и в зависимост от цените в различните страни.

Високата латентност на връзката се определя от факта, че доста често, връзката се прекарва към страната на местоживеене на потребителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *