Пореден спад в доставките на смартфони

IDC обяви предварителните резултати от проучването си на смартфон пазара за третото тримесечие на годината. Общо доставените смартфони са 355.2 милиона, което представлява спад с 6% на годишна база.

Samsung продължава да е водещ производител с 20.3% пазарен дял, но и сериозен спад от 13.4% на годишна база. Компанията е доставила 72.2 милиона броя смартфони през третото тримесечие. Huawei изглежда затвърждава втората си позиция, отбелязвайки ръст в Индия и Индонезия. Китайският производител е доставил 52 милиона смартфона и държи 14.6% от пазара. В България през първите 10 дни след пускането му на локалния пазар, продажбите на Mate 20 Pro са с 2,36 пъти по-високи в сравнение с първите 10 дни на Mate 10 Pro.

Apple е доставила 46.9 милиона смартфона, което е с 0.5% ръст спрямо година по-рано. Очаква се компанията да има силно последно тримесечие, което ще включва и по-достъпният iPhone XR. Xiaomi вече държи 9.7% и продължава да расте. Петицата се допълва от OPPO, която бележи лек спад от 2.1% и е доставила 29.9 милиона доставени смартфона през тримесечието.

Пазарът в Китай, който е една трета от целия, продължава да отбелязва спад, но IDC очаква това развитие да приключи през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *