OTP и стартъп програмата. Ver. 2.0

По-рано през годината станахме свидетели на приетата оферта от Societe Generale за придобиването на част от дъщерните ѝ дружества от унгарската OTP. Част от сделката засегна и България чрез “Сосиете женерал Експресбанк” АД и “Банка ДСК” ЕАД – OTP Bank Plc. през август обявиха, че придобиват 99.74% от Експресбанк. И докато очакваме финансовото приключване да стане до края на тази година, при условие, че получат одобрение от регулаторите, OTP обявиха, че продължават друг свой проект, чийто първи старт бе през миналата година.

На лов за стартъпи;

На 17 октомври, Visa обявиха своята Visa fintech innovation program. В същия ден и OTP обявиха, че стартират втората си кампания за стартъп кандидатури в рамките на OTP Startup program. Кандидатури ще бъдат приемани до 30 ноември и след това ще започнат пресявките.

„Дайте тласък на бизнеса си!“

Основна цел е възможността стартъп и скейлъп компании да тестват интегрирането на своите продукти и услуги с банковите технологии, за да установят дали имат приложение в пазарна среда.

OTP Startup Program набира стартъп компании в следните 5+1 области:

• Работа с данни и аналитични инструменти;
• Потребителско изживяване и обслужване;
• Вътрешна ефективност;
• Отворено банкиране и сигурност;
• Продуктови иновации;
• Disruptive банкови решения, които не се причисляват към горните категории;

Трите кръга на одобрение

Както и логото на OTP представлява три окръжности, така и участниците трябва да преминат през три пресявки. Първо, кандидатите трябва да попълнят онлайн заявление. След това идва ред на видео интервю с предварително избраните стартъпи. Най-обещаващите кандидати ще участват в двудневен лагер, който ще се проведе в Будапеща през януари 2019 г, където ще имат възможност да се срещнат с ментори и спонсори от Банка ОТП. След това избраните имат три месеца за реализация от март до май 2019 г. Финалът е през май с т. нар. „Демо ден“, където участниците ще могат да демонстрират постиженията си. За най-добрите може да бъде осигурено финансиране за изпълнение на техните цели с помощта на PortfoLion Venture Capital Fund.

Историята в цифри:

Предишната стартъп програма е получила кандидатурите на над 200 компании, като осем от тях са включени в програмата.

Сред тези 8 компании са Family finances, което позволява незабавния трансфер на парични средства до други членове на семейството, както и получаване на запитване за трансфер на средства – т.е. ако детето ви има нужда от средства вие веднага научавате и можете да наредите незабавен трансфер. Родителите, естествено могат да наблюдават за какво изразходват парите техните деца.

Друга интересна компания е Keystroke DNA, позволяваща поведенческа биометрична автентификация. Това е нов метод на идентификация на потребителя чрез динамиката на натискане на бутоните на тъчпад или клавиатура. Изследванията показват, че всеки потребител има уникален ритъм на набиране на думи на клавиатурата – именно на това се базира продуктът на компанията.

Какво ново от Банка ДСК?

Междувременно дъщерната компания Банка ДСК ЕАД, обяви че въвежда услуга за видео жестов превод в 5 от своите офиси в София, Пловдив, Варна и Бургас. Проектът е реализиран съвместно с фондация „Заслушай се“ и платформата „TotalK“, като обслужването се осъществява чрез онлайн видео жестов превод в реално време.

Предоставена е възможност клиентите предварително да направят заявка за определен час за обслужване чрез мобилно приложение.

За да оцелееш в този изключително динамичен сектор е необходимо да си наистина бърз, а OTP показват, че дори големите могат да бъдат бързи и да се развиват с темпа на иновациите.

Камен Златанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.