Геймъри срещат теоретици в паралелната програма на изложбата „Игри и политика“

На 2 ноември в галерия Credo Bonum беше открита интерактивната изложба „Игри и политика“. Тя включа 18 игри, които по различни художествени и игрови начини засягат значими политически и социални теми като милитаризъм, миграция, цензура, медийна критика, диктаторски режими и др. Изложбата е пътуващ проект на Гьоте-институт в сътрудничество с Центъра за изкуство и медии ZKM в Карлсруе, Германия, и след турнета в Южна и Северна Америка и Азия сега пристига в София.

Представянето на изложбата съвпада и със стартирането на магистърската програма „Дигитални медии и видеоигри“ към Факултета по журналистика в Софийски университет.

По време на изложбата „Игри и политика“ до 22 ноември в Гьоте-институт ще се проведат три срещи, във всяка от които геймъри ще се изправят срещу интелектуалци и теоретици в открит дебат по актуална тема от света на игрите.

Програмата стартира още днес 7 ноември от 18:30 в Гьоте-институт, когато създателят на първата българска компютърна игра „Цар“ – Веселин Ханджиев, ще дискутира с поета Николай Генов за ползите от компютърните игри.

Темата на следващия дебат на 19.11. отново от 18:30 в Гьоте-институт ще бъде „Активност и интерактивност във видео игрите“. Участници ще бъдат разработчикът на игри Габриел Добрев и филологът и философ Еньо Стоянов.

Последната дискусия от програмата ще бъде на 22.11. и ще срещне Ивайло Коралски и писателя Владимир Полеганов, които ще говорят по темата за научната фантастика във видеоигрите. Модератор на всички дискусии ще бъде Миглена Николчина.

Паралелната програма на „Игри и политика“ ще бъде допълнена от прожекция на филма „Чистачите“ (2018) на 8 ноември от 19:00 ч. в Гьоте-институт. Премиерната за България документална лента се занимава със скритите механизми за контролиране и цензура на съдържание в големите социални мрежи като Facebook и Twitter, аутсорсинга и експлоатацията. Документалният филм на Ханс Блок и Мориц Рийзевик вече е бил представян на едни от най-престижните фестивали за документално кино, сред които Сънданс, фестивалите в Сидни, Москва, Human Rights Watch Film Festival в Ню Йорк, DOK.fest в Мюнхен и много други.

Към всичко това Гьоте-институт предлага и организирани индивидуални и групови и училищни посещения в изложбата на български, немски и английски език. За повече информация и записване на тур в изложбата: Praktikant1-Sofia@goethe.de

Изложбата „Игри и политика“ и паралелната програма са част от инициативата „Дигитален ноември“ на Гьоте-институт България. Пълната програма за месеца ще намерите тук.

Съпътстваща програма „Игри и политика“

07.11., 18:30, Гьоте-институт България
За ползата от видеоигрите. Разговарят: Веселин Ханджиев и Николай Генов

08.11., 19:00, Гьоте-институт България
ЧИСТАЧИТЕ (2018), документален филм, режисьори: Ханс Блок, Моритц Рийзевик

19.11., 18:30, Гьоте-институт България
Активност и интерактивност във видеоигрите. Разговарят: Габриел Добрев и Еньо Стоянов

22.11., 18:30, Гьоте-институт България
Научна фантастика и видеоигри. Разговарят: Ивайло Коралски и Владимир Полеганов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *