Защо Канада арестува един от лидерите на Huawei

Със сигурност вече сте научили за ареста в Канада на главния финансов директор на Huawei, Meng Wanzhou, която е и дъщеря на основателя на технологичния гигант. Все пак ще е интересно да погледнем отвъд бомбастичните заглавия и да научим защо се случва това, а и защо чак сега разбираме за ареста, който е извършен в събота.

Изглежда Wanzhou е поредната жертва на политическата, а и икономическа борба между Китай и САЩ, които са поискали нейното задържане. Двете страни привидно обявиха примирие на икономическия фронт, което беше договорено на срещата на върха на Г-20. Доналд Тръм и Си Дзинпин, постигнаха временно прекратяване на огъня в търговската си война, но е възможно този случай отново да доведе до негативни последици. Очаква се съдът в Канада да разгледа искането на САЩ за екстрадиране на Wanzhou още утре.

Най-вероятно заради високата позиция, която заема, задържането на Wanzhou не е било съобщено веднага на медиите.

Самият арест изглежда е продиктуван от подозренията на САЩ в това, че Huawei нарушава ембаргото, което страната е наложила срещу режима в Иран. Все още няма подробности относно обвиненията, но по-рано през годината, друга китайска компания, ZTE беше глобена с цели 1.2 милиарда долара за продажба на стоки на Иран и Северна Корея.