Електрически vs. класически самобръсначки

Наскоро тествахме един нетипичен за блога тип продукт – електрическа самобръсначка. Разбира се уредите за грижата за здравето, личната хигиена и в случая гладкото бръснене са важни за мъжете, които държат на това или се изисква от работата им. През изминалите 1-2 седмици изпробвахме едно ново хибридно аналогово решение в тази насока от Wilkinson – самобръсначката Wilkinson Sword Xtreme3 Hybrid, а и стандартните Xtreme3 Sensitive. Сега можем да направим и кратко сравнение на двата типа продукти (електрически и за еднократна употреба), откроявайки плюсовете и минусите.

Но първо, нека ви представим накратко решенията на Wilkinson. Компанията има дълга традиция в производството на самобръсначки като първата ѝ самобръсначка е пусната през далечната 1989 г. Преди това, Wilkinson се е занимавала с производството на пушки, пистолети и саби като е създадена през 1772 г.

Xtreme3 Hybrid е нещо средно между решенията за еднократна употреба и тези за дългосрочна със сменяеми ножчета. Hybrid е с ергономична дръжка и в пакет с 5 сменяеми ножчета, включващи по 3 гъвкави остриета и овлажняваща лента с активен комплекс от жожоба и алое вера.

Всяко ножче е със защитна капачка. Дръжката е лека, пластмасова и с гумиран захват, пасвайки стабилно и удобно в ръката. При употреба, главата на самобръсначката се движи по извивката на брадата, което предпазва от порязвания и помага за гладко бръснене.

Wilkinson Xtreme3 Sensitive и Hybrid се отличават с изключително гладко движение по кожата. Това се дължи основно на два наистина добре изработени елемента – лентата и ножчетата. Oвлажняващата лента, която улеснява плавното движение на ножчетата. Резултатът от овлажняването е много приятен и определено би допаднал на хора с чувствителна кожа, тъй като след бръснене кожата не се чувства раздразнена. Относно ножчетата и тяхната гъвкавост – натискът им върху кожата е равномерно разпределен и не се налага да натискате по-силно или по-слабо, за да дообръснете някое необхванато ъгълче. Самата глава също позволява движение на ножчетата нагоре-надолу, за да следват линиите на лицето/тялото.

Wilkinson Sword Xtreme3 Hybrid комплектът е с препоръчителна цена между 8 и 10 лв като можете да го намерите във вериги Metro, DM, Lilly и Remedium. Xtreme3 Sensitive в комплект 3+1 струват между 5 и 7 лв като са налични в повече търговски обекти.

Самобръсначки за еднократна употреба

+ Минимална инвестиция
+ Нямат нужда от зареждане
+ Гладко бръснене
– Бръсненето отнема повече време
– Нужда от крем или пяна
– Повече внимание заради риск от порязване

Електрически самобръсначки

– Много сериозна първоначална инвестиция
– Често – не достатъчно гладко бръснене
– Възможност да забравите да ги заредите
+ Възможност за сухо бръснене
+ По-бързо бръснене
+ Без опасност от порязвания

Както можете да прецените, двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Въпрос на лично предпочитание е на кой вариант ще се спрете – според индивидуалните си нужди.

Pavlin Lukanov / Kamen Zlatanov