Стартира Sofia Game Jam Week

Вчера 21.01 се състоя откриването на Sofia Game Jam Week, като по време на тази първа вечер от събитието, получихме доста интересна информация. На откриването кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че „около 40 хил. души са заети в IT сектора в София, към който спада и разработването на видеоигри, като за икономиката на града този сегмент е много важен“. Събитието продължава през следващите няколко с лекции от утвърдени имена в индустрията за видеоигри и състезание, в което независими разработчици ще създадат собствена игра в рамките на 48 часа. Основни партньори на Sofia Game Jam са Gameloft Bulgaria, Френския културен институт, Гьоте институт, Полския културен институт и др.

По време на първата лекция, Жеко Стефанов от Gameloft Bulgaria даде малко повече подробности за състоянието и потенциала за развитие на гейм индустрията в глобален мащаб. Тя вече достига 137 млрд. долара за 2018 г., като 51% от тях са от заглавия за смартфони и таблети. Мобилните игри ще продължат растежа, като прогнозите са в рамките на три години само те да достигнат доходи от 130 млрд. долара. Жеко Стефанов посочи, че вече най-големите десет гейм заглавия за миналата година, са допринесли с 20% повече доходи от десетте най-касови филма за 2018 г. Развитието на индустрията е бурно, с непрекъснат растеж, който все повече е движен от мобилните игри и по-лесния достъп до голяма аудитория. Той очерта някои от основните иновации, които трансформираха пазара през последните 15 години. Първата е пускането на платформата Steam, следват бумът на социалните мрежи, дебютът на първия iPhone, League of Legends и Fortnite.

Лекцията продължи с включването на Васил Георгиев, водещ директор по привличане на клиенти (Lead User Acquisition) в Gameloft Bulgaria. Той, заедно с Жеко Стефанов, говори за това как се създава наистина успешна видеоигра. Основното правило е, че гейм разработката е изкуство. Но освен големия ентусиазъм и любов към гейминга, трябва доста добро проучване на пазара. „Преди да започнете истинската разработка на игра, след идеята, която сте формирали, трябва да проучите пазара“, коментира Васил Георгиев. „Не казвам да забравите иновациите и фантазиите си – напротив, точно те движат индустрията напред“. Той допълни, че дори идеите да са страхотни, без правилния поглед на това, какво желаят потребителите, шансът за неуспех е доста голям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *