Интервю: Евгения Чернетская за Microsoft и Изкуствения Интелект

Евгения Чернетская беше сред гост лекторите на конференцията Innovation Explorer 2019, която се проведе в София. Тя заема поста CMO в Microsoft и отговаря за организацията на маркетинг дейностите на компанията в 24 държави. г-жа Чернетская изнесе презентация по темата за Изкуствения Интелект и свързаните с тази технология предизвикателства и перспективи. Имах възможност да проведа кратко интервю с нея малко след участието ѝ на конференцията.

Вашият панел беше свързан с технологиите с Изкуствен Интелект (AI) и решенията на Microsoft в тази сфера. Можете ли да ни запознаете с основните направления на компанията?

Да, разбира се. Аз говорих за възможностите и предизвикателствата породени от AI, имайки предвид големия интерес в тази сфера. Основната цел на Microsoft е да направи AI по-достъпен, както Бил Гейтс обеща да направи компютрите по-достъпни и всеки да може да си ги позволи. Това е следващото голямо препятствие. Изкуственият Интелект е навсякъде и ние следваме процесите в компанията за възприемане на технологията и развитието на свързаните с нея решения.

Колко сериозен е интересът към AI?

Това е една от горещите теми и не само Microsoft работи в тази насока, AI е застъпена на почти всички големи форуми и технологични събития. Засега всичко е свързано с изобретателността на хората и това какво създаваме и как го осъществяваме. AI може да помогне, подобрявайки ежедневните ни дейности.

Виждате ли много предизвикателства и какви са рисковете?

С всяка технология идват рискове, тя може да бъде използвана за добро или лошо и от собствениците и свързаните с нея лица зависи добрата регулация на сектора. Не можем да управляваме абсолютно всички аспекти, но вече има множество примери за това как AI може да помага. Например в земеделието могат да се седят различни параметри, да се оптимизира разходът на ресурси и да се постига по-висок добив. Рисковете са свързани с тези, които създават технологиите.

Много хора може да загубят работата си заради внедряването на AI решения, споменахте и някои нови професии, които могат да се появят?

Да, наистина много хора ще загубят работата си в така наречените „стари професии“, но в други сфери AI дава възможности. Затова и хората трябва да говорят за тези проблеми и да мислят какви биха били следващите им стъпки и тези на децата им. Какви умения ще е нужно да бъдат придобити. Човечеството ще може да се фокусира върху по-важните неща, а не да се занимава с автоматизираните и подлежащи на автоматизация процеси. В бъдеще ще видим облагите от тези процеси.

Може би при следващото поколение?

Дори по-бързо. Мисля, че хората могат да се пригодят по-бързо когато са поставени в определени условия.

Един въпрос свързан с хардуерните предложения на компанията, които не се предлагат официално у нас. Кога можем да очакваме и това да се случи?

Нямаме подобна практика в региона поради пазарната политика на компанията. Не знам кога това би могло да се промени и не мога да коментирам на този етап. Не се очаква да се случи в близко бъдеще.

Можете ли да ни кажете нещо повече за новия браузер базиран на Chromium, който компанията подготвя за Windows 10?

Той беше обявен през декември ако не се лъжа. Целта му е да създаде по-добро изживяване за потребителите и уеб дизайнерите, избягвайки фрагментацията. Той е в тон с цялостната стратегия на компанията за предлагане на продукти и услуги за различни платформи.

И един въпрос за шлема за смесена реалност HoloLens. Мислите ли, че следващото му поколение ще бъде насочено и към обикновения потребител, тъй като сега устройството е предназначено основно за професионалисти?

Има концепции за сферата на здравеопазването и други по-специфични нужди. Все пак технологията е доста скъпа. Най-вероятно ще бъдат реализирани проекти свързани с гейминга и поддръжката за повече игри.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *