Powerline комплект Tenda PH3

Днес ще ви запозная с едно практично решение за разгръщане на домашната и офис мрежа чрез технологията Powerline. Този тип мрежови адаптери предоставят лесна възможност за разширяване на жичната мрежата без необходимост от прокарване на кабели. За целта те използват наличната електрическа мрежа, която пренася мрежовия сигнал. В случая тествах Powerline комплекта на Tenda PH3.

Малко за дизайна

На външен вид устройствата доста наподобяват на по-голямо зарядно, което се включва директно в контакта. Налични са обаче няколко черти, които веднага издават тяхното предназначение. На първо място това е гнездото за LAN кабел, а освен това са налични LED индикатори за сигнала и бутон за сдвояване/ресет. Адаптерите са два в комплект и са в бял цвят. Към тях са налични и два мрежови кабела, което улеснява бързото им въвеждане в експлоатация.

Основни характеристики:

Скорост: 1000 Mbps
Стандарт и протокол: HomePlugAV2/IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab
Интерфейс: 1*10/100/1000 M
Размери: 82 x 60 x 32 мм

Монтаж

Комплектът е изключително лесен за монтаж и въвеждане в експлоатация. След като го разопаковате, включвате единия адаптер и го свързвате към LAN порт на рутера си. След това включвате втория и свързвате към него компютър или друго устройство. Това е всичко. Компанията предлага и специален драйвер, но системата функционира и без неговата инсталация.

Софтуер

Достъпно е приложение за Windows наречено PLC-Config. Чрез него можете да се информирате за статуса на връзката и нейната скорост. Налична е възможност за преименуване на устройствата. В апликацията можете още да видите и MAC адресите на адаптерите. От тук се обновява и системният софтуер ако е налична нова версия.

Работа

Двата адаптера разполагат с три LED индикатора. Благодарение на тях можете да следите за наличието на захранване, силова линия и Ethernet сигнал. Единственият хардуерен бутон е за ресет и защитено сдвояване между адаптерите. Интересно е да отбележа, че те идват фабрично сдвоени, което означава, че не се налага използването на бутона.

Наблюдения

Използвам комплекта от известно време като основна връзка на лаптопа си към мрежата. Сигналът е стабилен, а скоростта висока. Не съм имал каквито и да е прекъсвания на връзката. Интересно е да отбележа, че адаптерите са с огнеустойчив корпус, което винаги е добре дошло.

PH3 предлага дизайн с ниска консумация на енергия като потреблението при пълно натоварване е под 3,2 W. Наличен е и автоматичен режим за пестене на енергия, който сваля консумацията до 0,36 W.

Устройствата използват технология HomePlug AV2, която осигурява високата скорост на трансфер до1000 Mbps. Това е достатъчно за предаване на 4K съдържание и бърз трансфер на файлове.

Кратко заключение

Ако имате нужда от подобно решение, съвсем спокойно мога да ви препоръчам Tenda PH3. Продуктът е лесен за инсталация, предлага стабилна връзка и високи скорости на трансфер. Комплектът е подходящ както за дома, така и за офиса. Цената му в свободна продажба е 95 лв.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *