Инсталираш и даряваш, гледаш и получаваш

Рекламите са навсякъде около нас – по телевизията, билбордовете, списанията, радио-станциите. Докато играете нова свалена игра на телефона, или четете сутрешните новини в автобуса, изскачат „прозорци“, призоваващи Ви да си купите най-новата паста за зъби, или Ви обясняват за причина №14 да изтеглите кредит. Това десетилетие може спокойно да се нарече десетилетието на дисплейната и онлайн рекламата, поради бързото нарастване на разходите, вложени за нея.

След значителния ръст през 2018 г. (14% нараснали разходи за мобилна реклама), очакванията за следващите 5 години на българския пазар са за плавно охлаждане на растежа ѝ с 9.9% ръст за 2019г. намаляващ до 4.2% към 2023 г. (по данни на statista). За сметка на мобилната реклама разходите за десктоп реклама са с негативен тренд, който ще намалява през следващите 5 години в търсене на равновесна точка (-6,6% за 2019г. спрямо очаквани -4.7% за 2023 г.)

Да гледаш и да ти плащат

Мечтали ли сте си да Ви плащат, за всички тези реклами, които виждате. Най-после това е възможно, поне за мобилната реклама, а плащането е в мегабайти.

А1 пусна на пазара приложение с кауза – А1 SmartAD. След като инсталирате това приложение, то ще Ви показва кратки рекламни клипчета с времетраене до 8 секунди, с добро качество и без звук. Клипчетата се показват на всеки час, като е важно да се отбележи, че не се натрапват с известяване. Зареждат се, когато отключвате телефона си или когато провеждате разговор.

Благодарение на възможността за персонализиране на Вашите интереси, показваните реклами може да бъдат допълнително персонализирани. Можете да избирате между 13 различни сфери на интереси, сред които „Пътувания и свободно време“, „Изкуство и култура“, „Дом и градина“ и др.

Приложението не „пресушава“ батерията и след като го тествахме не забелязахме това да влияе негативно на телефона.

Позитивите:

Да започнем със социалната отговорност – от А1 обещават да даряват по 1 лев на Националната асоциация за приемна грижа в подкрепа на застрашените от бедност деца. Т.е. сваляйки приложението Вие ще допринесете за увеличението на даренията към НАПГ.

3 000 MB допълнителен интернет всеки месец. Тъй като гледането на реклами ще отнеме от времето и ще консумира от интернета Ви, от А1 предлагат компенсация – да Ви благодарят с 3 000 МВ на месец, затова че гледате рекламно съдържание, подбрано според Вашите изисквания. В приложението е уточнено, че бонуси получават единствено потребителите, които са гледали мин, 10 клипчета за ден. Рекламите се зареждат на всеки 45-60 мин. или максимум 15 броя на ден.

По време на тестовете, забелязахме че рекламите, които „изскачат“ могат да бъдат затворени веднага с един клик. Единственото, което може да не Ви допадне е, че се променя интерфейса на телефона при позвъняване. В моя случай преди инсталирането на приложението отговарянето/затварянето на входящо обаждане се извършваше с плъзване надясно/съотв. наляво по екрана. След като приложението бе инсталирано, вече е необходимо само натискане без плъзване с пръст по екрана.

За НАПГ

Националната асоциация за приемна грижа е неправителствена организация, създадена от приемни родители. Целта на асоциацията е намаляване на броя на изоставените деца, както и подобряване на условията на деца в риск от изоставяне или живот в социални домове. До момента А1 е инвестирала над 300 000 лева под различни форми на финансиране за приемната грижа у нас чрез партньорството си с организацията. А1 съдейства за провеждането на ежегоден национален лагер за приемни деца, специални вечери за абитуриенти от приемни семейства и други социално-значими инициативи.

Приложението определено събуди нашия интерес, като комбинацията от дарителска дейност и бонусиране на крайния потребител няма аналог в мобилните приложения в другите местни телекомуникационни оператори.

Камен Златанов

One thought on “Инсталираш и даряваш, гледаш и получаваш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *