MLS Range 5.5 – смартфонът, който разбира български

Най-новият смартфон, с който ще ви запозная не изпъква с хардуерната си конфигурация, а със софтуера. MLS Range 5.5 е продукт на едноименната гръцка компания (MLS) и включва система, която е нейна собствена разработка наречена MLS Artificial Intelligence Center (MAIC). Отличителна черта на тази система е възможността ѝ за работа на български език, включително разпознаване на някои гласови команди.

Дизайн и характеристики

Въпреки, че е в бюджетния клас, изработката на модела е приятна изненада. Конструкцията включва леко извит гръб и метална рамка, което й предава усещането за здравина. На гърба са разположени четец на отпечатъци и единичната камера, а отпред очаквано са налични значителни рамки под и над дисплея. Отдясно на корпуса откриваме хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване, отдолу са microUSB порт и отвори за високоговорителя, а отгоре е наличен 3.5 мм жак за слушалки. Поставката за SIM/microSD карти е отляво. Устройството се предлага в черен и златист цвят.

Основни характеристики:

Дисплей: 5.5“ IPS, HD+ (1440 x 720)
Чипсет: MediaTek MT6753
Памет: 2GB RAM, 16GB за съхранение, microSDXC слот
Основна камера: 13MP
Предна камера: 3.2MP
Свързаност: 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microUSB, 3.5 мм
Батерия: 2700 mAh
ОС: Android 8.1 (Oreo)
Размери: 146 x 70 x 8.8 мм, 146 г

Малко за хардуера

Range 5.5 включва компактен екран с диагонал 5.5“ и 720p резолюция, което е очаквано за бюджетния клас, в който е разположен. Дисплеят предлага прилични нива на яркост и контраст с опции за адаптивна яркост и режим „Нощно осветление“, при който се ограничава излъчваната синя светлина.

Производителността е на базово ниво като са налични осем-ядрен чипсет MediaTek и 2GB RAM. Това е достатъчно за справяне с ежедневните задачи, но очаквано има забавяне в някои приложения и особено при мултитаскинг. Вградената памет е само 16GB, но можете да я разширите с допълнителна карта за памет, които са с достъпни цени. Налични са стандартните опции за свързване – Wi-Fi, Bluetooth, 4G и GPS, както и microUSB порт и 3.5 мм жак за слушалки. Моделът може да работи с две SIM карти едновременно или с една SIM и една карта за памет.

Основната камера е с 13MP сензор като са налични няколко режима, а качеството е прилично когато е налична достатъчна околна светлина. Предната камера е 3.2-мегапикселова и включва режим за разкрасяване.

Батерията е с капацитет 2700mAh, което е очаквано в класа и дава издръжливост между 1 и 2 дни в зависимост от начина на употреба. Разбира се ако не използвате телефона активно, може да предложи и по-дълъг период на автономия ако се комбинира с режима за пестене на енергия.

Четецът на отпечатъци е на удобна позиция и работи бързо и точно при отключване на устройството. Харесва ми наличието на 3.5 мм жак за слушалки, което позволява използването на слушалки и FM Радио. Вграденият високоговорител е адекватен, имайки предвид ценовото позициониране на модела като предлага сравнително силен звук.

Софтуер

Range 5.5 използва близка до стоковата операционна система Android 8.1 Oreo, което означава, че има минимален брой добавки. Тук идваме и до основният акцент на устройството, а именно системата MLS Artificial Intelligence Center (MAIC), която наподобява виртуален гласов асистент. Активирането ѝ става чрез натискане на големия червен бутон в уиджета на основния екран.

Чрез нея смартфонът може да разпознава някои гласови команди и да показва час, време и др. По-интересното, е че освен това можете да избирате номера и да стартирате текстови съобщения. Гласовото избиране на контакти (Talk & Call) работи добре, а освен това можете да изпращате и текстови съобщения (Talk & SMS) като първо изричате името на контакта, а след това и текста на съобщението.

Друга полезна добавка е уиджет, който включва информация на български за близки бензиностанции и аптеки. Освен това е достъпна онлайн енциклопедия, в която можете да търсите по ключови думи. Продъжавайки в тази насока, натискайки бутона MAIC и давайки команда за навигация, можете да получите указания за това как да стигнете до дадена дестинация.

Доста полезна функционалност е наличието на гласов преводач от български към избран от вас език. От опита ми с него, той се справя доста добре. Тази опция е достъпна през един от уиджетите, където избирате в какъв език искате да преведете дадена дума или текст и натискате съответния бутон като след това изговаряте желаната фраза.

Заключение

Range 5.5 е достъпен модел с интересна функционалност, която е уникална за пазара у нас. След кратко време за свикване, възможностите да използвате редица гласови функционалности на български могат да са от голяма полза за някои от вас. На този етап моделът се предлага от Telenor и е доста евтин ако решите да го вземете с абонаментен план.

Pavlin Lukanov

One thought on “MLS Range 5.5 – смартфонът, който разбира български

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *